Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Dühös lett a Dűne rendezője a Warner döntésén

Létrehozva:

Fotó: Pozsonyi Roland

Ki is végezheti a szériát az a döntés, hogy az új filmek egyszerre jönnek ki a streaming HBO Maxon is.

Rendesen kiakadt Denis Villeneuve a Warner és az HBO Max tulajdonosának, a telekommunikációs óriásvállalat AT&T-nek azon a döntésén, hogy jövőre kiteszi a streaming szolgáltatóra rögtön a Warner új filmjeit. A Szárnyas fejvadász 2049 rendezője idénre a Dűnét csinálta meg, és hosszú levelet írt a Varietyben, amit a Filmvilág blogja lefordított. Szerinte az AT&T kirabolta ezzel a lépéssel a Warnert, és csak arról szól, hogy kétségbeesetten próbálja kezelni a cég a 150 milliárdos tartozását. „Az AT&T csak a saját bőrét menti a Wall Streeten. Mivel az HBO Max felfuttatása egyelőre nem sikerült, az AT&T úgy döntött, feláldozza a Warner teljes 2021-es kínálatát, hogy ezzel a kétségbeesett kísérlettel megragadja a közönség figyelmét.”

A rendező szerint a streaming nem képes fenntartani a filmipart a covid előtti formájában. A Dűnének esélye sincs így arra, hogy pénzügyi sikerré várjon, „könnyen lehet, hogy a Warner ezzel kinyírta a Dűne-franchise-t”. 

Villeneuve keserűsége érthető: „A Dűne messze a legjobb film, amit eddig készítettem. Három évet szántunk az életünkből arra, hogy egy különleges nagyvásznas élményt alkossunk. A film képi és hangvilágát aprólékos gondossággal, mozis fogyasztásra terveztük meg.”

Szerinte a mozitermes, nagyvásznas filmnézés az egyik utolsó közösségi élménye az embereknek, ezért felszólítja az AT&T-t, „védje meg ezt a létfontosságú kulturális intézményt. A vállalati társadalmi felelősségnek a részvényesek érdekvédelme csak az egyik része, a másik a kultúra megerősítéséhez vezető utak megtalálása”.

Legnépszerűbb cikkeink