Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Budapesten lesz a 2024-es sakkolimpia

Létrehozva:

Magyarország, egészen pontosan Budapest rendezheti a 2024-es sakkolimpiát. Szabó László, a Magyar Sakkszövetség elnöke a Pesti Hírlapnak elmondta, legalább 3500 résztvevőt várnak a versenyre.

A pályázati dokumentációt a Nemzetközi Sakkszövetség közgyűlése online formában tárgyalta. A küldöttek közül 111-en voksoltak, egy tartózkodás mellett 110-en igennel szavaztak a magyar pályázatra. A prezentációt Szabó László, a Magyar Sakkszövetség elnöke vezette, a bemutató mintegy tizenkét perces volt, és 32 látványos diát tartalmazott. Szabó lapunknak elmondta, óriási sportdiplomáciai siker, hogy Budapest ad otthont a világ ötödik legnagyobb sporteseményének, amelyet a Nemzetközi Sakkszövetség alapításának 100. évfordulóján rendezhetnek meg.

3500 résztvevő

„A pályázatot 2019 végén írta ki a nemzetközi szövetség, a dokumentációt pedig május 1-ig kellett leadni. Magyarország mellett Argentína is jelentkezett a rendezésre” – idézte fel az elnök. Hozzátette, sakkolimpiát kétévente rendeznek, ám sok más sportággal szemben itt nincs kvalifikációs időszak, minden ország indulhat, amelyik nevezést ad le a versenyre. Mindenki indíthat férfi és női csapatot is, ám érdekesség, hogy a férfi csapatban sakkozhat nő, ám a női csapatban nem sakkozhat férfi.

„Átlagosan 190 férfi és 160 női csapat indul a sakkolimpián. Úgy számolunk, hogy legalább 3500 résztvevője lesz a rendezvénynek. Ebbe beletartoznak a játékosok, edzők, bírók, orvosok és a technikai személyzet tagjai is” – ismertette a hátteret az elnök, megjegyezve, óriási presztízs, hogy Budapest megkapta a 11 versenynapból álló sakkolimpia rendezési jogát.

Zöld olimpia

„A sikernek három fontos alappillére van. Az első a magyar sakksport fényes múltja, kezdve Kempelen Farkas sakkgépén keresztül az Élő Árpád professzor által kifejlesztett, és róla elnevezett pontrendszeren át Portisch Lajosig vagy épp a Polgár lányokig. A sakk Magyarországon otthon van. Hazánk százötven éve a versenysakk élvonalába tartozik, az olimpiai érmek tekintetében pedig végképp az egyik legsikeresebb sakknemzet vagyunk. A második az a sportdiplomáciai munka, amit az elmúlt másfél évben ebbe beletettünk. A harmadik pedig a jó pályázat, amihez kellett az az összefogás, amit tapasztaltunk, hiszen megvan a magyar kormány és a fővárosi közgyűlés garanciája is. Kellettek azok is, akik arcukat adták a pályázathoz.”

Szabó László hozzátette, hogy a rendezési jogot már elnyertük, ám a komoly munka csak most kezdődik. Ő ugyanis nem egyszerűen egy sakkolimpiát szeretne rendezni.

„A sakkolimpia a világ ötödik legnagyobb versenye, ám én ennél sokkal többet akarok. A verseny megrendezése nem cél, hanem eszköz arra, hogy tovább fejlesszük a sportágat nemzetközi és hazai szinten is. Ez alá rendeltünk mindent, ezt tartalmazta a pályázatunk is, számos innováció mellett. A tervek szerint ez lesz az első 5G sakkolimpia, a mérkőzések nem pusztán valós időben lesznek követhetőek, de akár a saját szobájába is varázsolhat mindenki egy-egy partit. »Zöld sakkolimpiát« hirdetünk, kizárva a papír és a műanyag használatát az eseményen, a versenyzőknek és a vezetőknek pedig azt javasoljuk, hogy biciklin közlekedjenek a szállodák és a versenyhelyszín között.”

Nagy esély

Mindemellett természetesen vannak szakmai célok is. Márpedig azzal, hogy hazánk rendezi az olimpiát, nagy esélyt kaptak a magyar fiatalok.

„A sakkolimpián minden ország egy férfi és egy női csapatot indíthat, kivéve a rendező országot, amely három-három csapattal vehet részt a versenyen. Ráadásul szeretnénk azt kérvényezni, hogy indíthassunk fogyatékos sakkozók alkotta csapatot is. Jelenleg legalább 40 olyan fiatal játékosunk van, akikben óriási a potenciál. Nekik most lesz négy évük, hogy bebizonyítsák, vannak olyan jó játékosok, hogy bekerüljenek a magyar válogatottba. Márpedig erős magyar csapatokat akarunk, amelyeknek ott kell lenniük legjobb tízben.”

A Hungexpo lesz a helyszín

Szabó László lapunknak elmondta, minden valószínűség szerint a Hungexpo ad majd otthont 2024 szeptemberében a sakkolimpiának.

„Legalább 9000 négyzetméteres helyszínre van szükségünk. Egyszerre 1000 táblán folynak majd a mérkőzések, és kellenek még helységek a versenybíróknak, a szervezőknek, az egészségügyi személyzetnek is. Ekkora teret Budapesten csak a Hungexpo kínál.”

Fehér György

Legnépszerűbb cikkeink