Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Magyarország

A BBC-nek adott interjút Varga Judit

Létrehozva:

Varga elmondta: a következő években Magyarország 22 milliárd euró kap az uniótól. A műsorvezető a végén még odaszúrt az igazságügyi miniszternek.

A BBC World News-nak adott interjút Varga Judit. Az igazságügyi miniszter arra hívta fel a figyelmet közösségi oldalán, hogy az 5 és fél perces interjúból másfél percet egy “ténybeli tévedésektől és vádaktól hemzsegő felvezető tett ki” – írja az Index.

A műsorvezető elmondta: arról van szó, mennyire engedhetjük meg egy tagállamnak, hogy eltérjen az EU közös eszméitől és értékeitől, mielőtt megbüntetnék. Idézte Varga egyik Twitter-bejegyzését, melyben azt írta: “Győzelem! Sikerült leválasztanunk az ideológiai elvárásokat a pénzügyi támogatásoktól egy világjárvány során, és megakadályoztuk a politikai zsarolást.”

A műsorvezető kérdésére, hogy miért gondolja, hogy a magyar kormány győzelmet ért el, Varga úgy reagált: a legnagyobb győzelem a józan ész győzelme volt, mert az EU elérte, hogy félretegye az ideológiai vitákat, és a világjárvány elleni küzdelemre összpontosítson. Az EU-ban nem lehet kijátszani a szerződéseket és politikai zsarolóeszközöket felhasználni.

Varga azt is elmondta, hogy a következő hét évben Magyarország 22 milliárd eurót fog kapni az uniótól, a BBC műsorvezetője pedig úgy reagált: “sokan, akik nézik ezt az adást, azt gondolhatják, hogy önök elfogadják a pénzt, de nem hajlandóak az EU demokratikus elveinek megfelelően játszani.”

“Ezt kategorikusan visszautasítom, ennek semmiféle erkölcsi alapja nincs. Az unió lényege az, hogy ez egy közös piac. Ha Magyarország kohéziós pénzt költ, az nem jelenti, hogy a GDP-ben megmutatkozó haszon is itt marad” – válaszolta Varga.

A műsorvezető úgy búcsúzott: “talán folytatjuk valamikor még ezt a beszélgetést, mert a jogi folyamat előreláthatóan évekig el fog tartani”.

Legnépszerűbb cikkeink