Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Megbénították a jeraváni metrót

Létrehozva:

Megbénították a jereváni metró forgalmát péntek reggel a Nikol Pasinján örmény kormányfő menesztését követelő ellenzéki aktivisták – közölte a helyi közlekedési vállalat.

A tiltakozók helyi idő szerint 9 órakor kezdték el polgári engedetlenségi akciójukat a metró állomásain. A forgalmi rendet háromnegyed óra elteltével sikerült helyreállítani – írta Tatyec Hacsatrján szóvivő a közlekedési vállalat Facebook-oldalán.

Az ellenzék azt állítja, hogy Pasinjánnak a hegyi-karabahi harcok beszüntetéséről Ilham Aliyev azeri elnökkel és Vlagyimir Putyin orosz államfővel aláírt november 9-i közös közleménye lényegében kapitulációt jelent.

Az ellenzék egyben Pasinjánt teszik felelőssé a dél-kaukázusi ország gazdasági nehézségeiért és társadalmi gondjaiért is.

A kialakult helyzetben Armen Szárkiszján államfő arra szólított fel, hogy tartsanak előrehozott választásokat, addig is a hatalmat egy nemzeti egységkormány vegye át Örményországban.

Az Azerbajdzsántól egyoldalúan elszakadt, örmény többségű Hegyi-Karabah hovatartozása miatti háborús konfliktus 1988-ban, még a Szovjetunió fennállásakor robbant ki, és azóta újra és újra fegyveres összetűzésekhez vezetett. A térségben idén szeptember 27-én újult erővel lángoltak fel a harcok, miután Azerbajdzsán úgy döntött, hogy katonai erővel szerzi vissza az enklávét, és török támogatással sikerült jelentős területeket visszafoglalnia. A harcokban mindkét fél közel háromezer katonát vesztett.

A háborús konfliktust lezáró november 9-i megállapodás értelmében a szemben álló felek az általuk elfoglalt állásokban maradtak, a tűzszüneti vonal térségébe és az öt kilométer széles, Hegyi-Karabahot Örményországgal összekötő lacini folyosó területére pedig orosz békefenntartókat vezényeltek.

(MTI)

A kép illusztráció.

Legnépszerűbb cikkeink