Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Trump kibékítette Marokkót és Izraelt

Létrehozva:

Donald Trump - Fotó: Evan El-Amin / Shutterstock

Az Egyesült Államok pedig elismeri Marokkó részeként Nyugat-Szaharát.

Donald Trump amerikai elnök csütörtökön bejelentette: Marokkó és Izrael megállapodott a kapcsolataik rendezésében – írja az MTI.

Trump közlése szerint Izrael és Marokkó helyreállítja diplomáciai és egyéb kapcsolatait, és ennek értelmében újranyitják az összekötő hivatalokat Tel-Avivban és Rabatban, valamint nagykövetségeket is nyithatnak. Amerikai tisztségviselők szerint lehetséges, hogy megállapodás születik közös átrepülési jogokról légitársaságok számára.

„Újabb történelmi áttörés született ma! Két kiváló barátunk, Izrael és a Marokkói Királyság megállapodtak a teljes körű diplomáciai kapcsolatokban – masszív áttörés a béke számára a Közel-Keleten!” – írta Trump Twitter-bejegyzésében.

„Ez a lépés tovább növeli Izrael biztonságát, miközben lehetőségeket teremt Marokkó és Izrael számára, hogy elmélyítsék gazdasági kapcsolataikat” – mondta Jared Kushner, az amerikai elnök veje és tanácsadója.

Az egyezmény részeként az Egyesült Államok elismeri Marokkó területi követelését a vitatott hovatartozású nyugat-szaharai régióra vonatkozóan. Marokkó 1975-ben annektálta Nyugat-Szaharát. A 266 ezer négyzetkilométeres, foszfátban és halban gazdag területen a Polisario Front kihirdette a Szaharai Demokratikus Arab Köztársaságot, és fegyveres harcot indított az államalakulat önrendelkezéséért, a szomszédos Algéria támogatásával. Marokkó jelenleg az egykori spanyol gyarmat nagyjából kétharmadát tartja ellenőrzése alatt.

Trump megjegyezte, hogy Marokkó volt az első ország, amely elismerte az Egyesült Államokat független országként egy évvel azután, hogy az 1776-ban kinyilvánította függetlenségét Nagy-Britanniától. 

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök üdvözölte Trump bejelentését a kapcsolatok rendezéséről szóló megállapodásról, amelyet történelmi jelentőségűnek minősített. Az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein és Szudán után Marokkó a negyedik arab ország, amely az elmúlt négy hónapban megállapodott Izraellel a kapcsolatok rendezéséről.

Legnépszerűbb cikkeink