Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Kiemelt hírek

Koronavírus-kutatás: Pesszimisták a magyarok

Létrehozva:

A magyarok meglehetősen pesszimistán szemlélik a következő hónapokat a koronavírus-járványt illetően. A Budapesti Corvinus Egyetem két kutatója, Szántó Richárd és Dudás Levente országos reprezentatív mintán végzett kutatást, a felnőtt lakosság körében a résztvevők 42%-a gondolta úgy, hogy valószínűleg megfertőződik a következő fél évben.

A 18-24 közötti korosztály tart a legkevésbé attól, hogy a következő 6 hónapban elkapná a vírust, illetve súlyosan megbetegedne, de ők azok is, akik a legkevésbé bíznak abban, hogy a magyar állampolgárok betartják a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos szabályokat. Az persze érhető, hogy akiknek a közvetlen környezetében már felütötte fejét a vírus, általában jobban tartanak attól, hogy maguk is megfertőződnek a jövőben.

A lakosság kis hányada (6%-a) például egyáltalán nem aggódik a járvánnyal kapcsolatban.

A válaszadók 2,5%-a számolt be arról, hogy korábban pozitív tesztje lett volna; ez pedig körülbelül meg is felel a magyarországi fertőzöttségi adatoknak. Ami viszont fontos, hogy a válaszadók 14%-a gondolja úgy, hogy az elmúlt hónapokban átesett a betegségen (vagy esetleg most is koronavírusos), de ezt teszttel nem igazolta. Ez azt mutatja, hogy sok az olyan fertőzött, akik az enyhébb tünetek miatt nem mennek orvoshoz és nem teszteltetik magukat, így nem kerülnek be a hivatalos statisztikákba, de az is elképzelhető, hogy sokak összetévesztik a tüneteiket valamilyen más betegséggel.

A kutatás kitért arra is, hogy a magyar állampolgárok hogyan viszonyulnak különböző, a járvány terjedésének visszaszorítását célzó intézkedésekhez. Nagy a támogatottsága a nyilvános intézményekben (pl. hivatalokban, áruházakban) a kötelező maszkhordásnak vagy a kötelező fertőtlenítésnek, de még azt is sokan támogatják, ha nyilvános helyeken – például szupermarketekben – padlóra ragasztott matricákkal jelzik a másfél méteres távolságot. (Sajnos a közterületi kötelező maszkhordás támogatottságát a kutatás még nem tudta mérni, mert azt a lekérdezés alatt vezették be.) A védekező intézkedések társadalmi támogatottságát azért árnyalja, hogy meglehetősen sokan – a megkérdezettek közel fele (44%) – úgy gondolja, hogy a kormány túlságosan beavatkozik az emberek életébe, és ők az átlagnál kevésbé is támogatják a fenti intézkedéseket.

Általában igaz, hogy az idősebbek jobban aggódnak a járvány miatt, mint a fiatalok, azonban alapvetően minden korosztály támogatja a nyilvános zárt terekben a kötelező maszkviselést, a kötelező kézfertőtlenítést, valamint távolságtartást.

Legnépszerűbb cikkeink