Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Gulyás Gergely: Jöhet a létszámkorlátozás a boltokban

Létrehozva:

Az EU-s helyzetről és a vírus elleni védekezésről is szó volt a Kormányinfón.

Az EU mind az öt oltási projektjében részt veszünk, valamint az orosz és a kínai oltóanyag tanulmányozásában is, mondta el Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón. Az év végén, jövő év elején valamilyen számban érkezhet oltóanyag Magyarország.

Gulyás felhívta a figyelmet, hogy még mindig lehet regisztrálni az oltásokra. Megismételte: a vakcina ingyenes és önkéntes lesz. 

A kórházi ápolásra szoruló emberek összes száma nem nőtt az elmúlt időszakban. A lélegeztetőgépek egyharmadát használjuk jelenleg. Megfeszített erővel, de képes ellátni a terhelést az egészségügy.

Holnap kezdődik a papíralapú regisztráció, a nyugdíjasok így is bejelentkezhetnek az oltásra. A híresztelésekkel ellentétben igényfelmérésre használják a vakcinainfo.gov.hu-t, nem akarják listázni az emberek személyes adatait és alapbetegségeit.

„A kormány nyitott arra, hogy a jelenlegi szabályokon változtasson, amiről pénteken-szombaton tudunk tájékoztatást adni” – jelezte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai Kormányinfón arra a kérdésre, hogy várható-e a karácsonyi szezonban a boltokban a létszámkorlátozás bevezetése, mert túl sokan vannak, és a zsúfoltság növeli a járványveszélyt.

Múlt héten ötödikek voltunk Európában tesztszámban. Ha szükséges, januárban is folytatni fogjuk a célzott csoportos teszteléseket.

Az EU-s egyeztetéseket eredményesnek nevezte, a csúcson lesz esély arra, hogy egyhangúlag elfogadják az új dokumentumot. A bevándorlással kapcsolatos vitákat nem a költségvetéssel együtt kell eldönteni.

“Nincs az a pénz, amiért Magyarország 34 millió migránst vendégül látna” – mondta. Magyarország elkötelezett a korrupció elleni küzdelemben, de a kormány döntési jogát nem lehet Brüsszelbe telepíteni.

A Magyar Nemzet kérdésére elmondta, hogy nem tudnak hozzájárulni Ukrajna EU-s csatlakozásához, ha nem javul a kárpátaljai magyarok helyzete.

“Joggal mondjuk azt, hogy itt a magyar és a lengyel álláspont győzött” – állította. Ha nem szavazzák meg az EU-csúcson, az szerinte a fukar országok hibája lesz.

Gulyás azt is elmondta, 2023 előtt nem lesz jogállamisági eljárás a dolgok bürokratikus-jogi természete miatt. Orbán Viktor biztosan nem oltatja be magát először, ha lesz vakcina, az oltási tervet követik, itt az orvosok, ápolónők lesznek az első helyen.

És igen, fény derült arra is, ha több vakcina van, lehet választani több közül, mondja Gulyás. Az EU-s gyógyszerügynökség engedélye nélkül engedélyezik itthon az orosz és kínai vakcinát? Minden vakcinát megvizsgálnak, ha jó, lehet forgalmazni.

A Néppártról: Gulyás szerint a konzervatív párt (Európai Konzervatívok és Reformerek Képviselőcsoport) alternatíva lehet, ha nem találja meg a közös utat az  EPP és a Fidesz.

Legnépszerűbb cikkeink