Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Orosz tudósok: Mégiscsak lehet alkoholt inni a Szputnyikra

Létrehozva:

De csak mértékkel.

Korlátozni kell, nem pedig teljesen felfüggeszteni az alkoholfogyasztást a Covid-19 elleni védőoltás idején – jelentette ki a Szputnyik V vakcinát kifejlesztő intézet igazgatója, Alekszandr Gincburg akadémikus az orosz sajtónak szerdán adott nyilatkozataiban.

„Természetesen nincs szó semmilyen totális alkoholtilalomról. A fogyasztás észszerű korlátozásáról van szó, addig, amíg a szervezetben ki nem alakul az immunválasz a koronavírusos fertőzésre” – nyilatkozott Gincburg.

„Fontos szem előtt tartani, hogy a túlzott alkoholfogyasztás képes jelentősen legyengíteni az immunitást, ami azt jelenti, hogy képes csökkenteni a védőoltás hatékonyságát, vagy azt értelmetlenné tenni. Hasonlóképpen, az alatt a 42 nap alatt, amíg kialakul a koronavírussal szembeni védettség, nem ajánlott az immunrendszert elnyomó gyógyszert szedni. Ezek standard ajánlások vakcináció esetén, a legnagyobb hatékonyság biztosítása érdekében” – mondta az akadémikus.

A RIA Novosztyi hírügynökségnek azt hangoztatta, hogy ez nemcsak a Szputnyik V-re, hanem minden vakcinára vonatkozik.

„Ettől függetlenül nyomatékosan tanácsoljuk, hogy mindegyik oltás után három napig tartózkodjanak az alkoholfogyasztástól” – tette hozzá.

Gincburgot Anna Popova tiszti főorvosnak, az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) vezetőjének arra a keddi, külföldön is jelentős visszhangot kiváltó nyilatkozatára reagáltatta az orosz média, amelyben a szakember azt mondta, hogy az új koronavírus elleni védőoltásra készülőknek csaknem két hónapig – az immunizáció előtt két hétig, valamint az első injekció után 42 napig – le kell mondaniuk az alkoholfogyasztásról. Popova ezt részletezve elmondta, hogy a két összetevőből álló vakcina két oltása között 21 napnak kell eltelnie, és a második injekció után újabb 21 napig tart az immunitás kialakulása.

Mint mondta, az első dózis beadását megelőzően legkevesebb két héttel semmiképpen sem szabad alkoholt fogyasztani. Rámutatott, hogy az alkoholfogyasztás megterheli a szervezet méregtelenítési rendszerét, ami akadályozza a védettség kialakulását.

Popova egy moszkvai orvostudományi tanácskozáson szerdán elmondta, hogy a novoszibirszki Vektor kutatóközpont elküldte az általa kifejlesztett második orosz vakcina, az EpiVacCorona dokumentációját az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO). Korábban a Gamaleja Intézet azt kérte a WHO-tól, hogy oltóanyagát, a Szputnyik V-t vegye fel a sürgősségi alkalmazásához ajánlott vakcinák listájára.

A tiszti főorvos elmondta, hogy két orosz vakcina „nagyon sikeres” tesztelése folyik 60 évesnél idősebb önkénteseken, és egy hónapon belül lehetővé válik ezeknek a korosztályoknak az oltása. Popova beszámolója szerint Oroszországban 17 tudományos intézet a Covid-19 elleni vakcina 27 változatát hozta létre. Ezek közül eddig kettő kapott ideiglenes regisztrációt, és lépett a tömeges tesztelés stádiumába.

Mihail Misusztyin miniszterelnök egy Oroszországban gyártott termékeket bemutató kiállításon nem zárta ki annak lehetőségét, hogy „robbanásszerűen” megnőjön a kereslet a világon a Covid-19 elleni orosz vakcinák iránt, ami elősegítené a nem nyersanyagalapú export fejlesztését. Megjegyezte ugyanakkor, hogy oltóanyaggal elsősorban az orosz igényeket fogják kielégíteni.

Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter kedden azt mondta, hogy az orosz régiók felében már van Szputnyik V oltóanyag a kiterjedt országos vakcináció elkezdéséhez, és csütörtökre minden régióba ki fogják szállítani.

A szerdán közzétett hivatalos adatok szerint egyébként Oroszországban az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt napon 26 190-nel 2 541 199-re emelkedett. A terjedés mértéke 1 százalékos, az új esetek 18,1 százaléka tünetmentes.

Az aktív esetek száma 488 689, a halálos áldozatoké 559-cel 44 718-ra, a felépülteké pedig 26 266-tal 2 007 792-re emelkedett.

Az országban a járvány kezdete óta több mint 80 és fél millió, az elmúlt napon pedig mintegy 427 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával mintegy 545 691 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

A TASZSZ hírügynökség szerdán közölte, hogy Jevgenyij Saposnyikovnak, a Szovjetunió kedden, 78 évesen elhunyt utolsó védelmi miniszterének halálát is a Covid-19 okozta. Saposnyikov 1991. augusztus 23. és december 26. között töltötte be ezt a posztot.

Legnépszerűbb cikkeink