Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Novák Katalin szerint nem kell kilépnie a Fidesznek a Néppártból

Létrehozva:

Orbán Viktor kint is vagyok-bent is vagyok elképzelését a miniszter magyarázta el.

„Nem” – válaszolta az ATV kérdésére Novák Katalin miniszter, a Fidesz külkapcsolatokért is felelős alelnöke arra, hogy először ki kell-e lépnie a Fidesznek az Európai Néppártból ahhoz, hogy aztán létrejöhessen az EPP-frakcióban a fideszes EP-képviselőkkel az a konstrukció, amit Orbán Viktor vetett fel a Manfred Webernek írt levelében.

A miniszterelnök tegnap a Manfred Weber néppárti frakcióvezetőnek írt levélben a nézet- és érdekkülönbségekre, valamint a kommunikációs problémák elkerülésére hivatkozva javasolta az „új konstrukciót”.

Az Orbán Viktor által javasolt „új konstrukció” egy olyan együttműködési forma lenne a Fidesz és a Néppárt között, mint amilyen 1999–2009 között az EPP-sek és a brit konzervatív párt EP-képviselői között állt fenn. Akkor a britek külső szövetségesként csatlakoztak a frakcióhoz, és egy külön csoportot alkottak.

De a brit konzervatív képviselők csak úgy tudtak csatlakozni a Néppárt parlamenti frakciójához, hogy nem voltak tagjai egyetlen európai pártcsaládnak sem. Tehát az Orbán Viktor által javasolt partnerséget csak olyan képviselők alakíthatnák ki – ha ez a séma – az EPP európai parlamenti csoportjával, akik nem tartoznak már az Európai Néppárthoz – írja az ATV.

A tévé rákérdezett a helyzetre Novák Katalinnál, akinek a válaszából az derült ki, hogy a Fidesznek nem kell elhagynia előzetesen az EPP pártcsaládot, ahol egyébként 2019. március 20. óta fel van függesztve a Fidesz tagsága, közös döntés alapján.

Másrészt, míg a brit konzervatívok nem voltak előtte tagjai a Néppárt EP-frakciójának, a fideszes képviselők Deutsch Tamás delegációvezetővel az élen a néppárti frakcióban foglalnak helyet – teljes jogú tagokként, hiszen EPP-színekben viselnek tisztséget (alelnöki posztokat) az európai parlamenti bizottságokban.

Ugyanakkor a magyar vétó miatt – a magyar kormány a lengyelekkel blokkolja az 1800 milliárdos EU-büdzsét és segélyalapot, mert az EU-s pénzek utalását össze akarják kapcsolni egy jogállamisági mechanizmussal – már Weber, tegnap este pedig Donald Tusk, a Néppárt elnöke is belengette a Fidesz kizárását. Tusk szerint a Fidesz nem illik a Néppártba. (A lengyel politikus odáig ment, hogy Orbán Viktor és a náci jogideológus Carl Schmitt közé vont párhuzamot.)

Az ATV munkatársának kérdésére, hogy mi a véleménye Donald Tusk tegnap esti posztjáról, hogy a „békepolitika” nem vált be – ezt mutatja szerinte az EU-büdzsé és a jogállamiság körül kialakult válsághelyzet (a vétó) – és egyesek „nyíltan és szégyentelenül megsértik az elveinket” – Novák Katalin kijelentette: „Mi Tuskkal ellentétben a béke pártján állunk.”

(ATV)

Legnépszerűbb cikkeink