Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Novák Hunor: A lélegeztetettek 80-100%-a meghalt

Létrehozva:

„Nem mondhatjuk azt, hogy mindenkit meg tudunk menteni.”

Egyes nagy centrumokból érkeztek olyan hírek is, hogy a lélegeztetettek 80-100%-a meghalt – írja Novák Hunor gyermekorvos, akinek sikerült beszélnie egy intenzív terápiában dolgozó professzorral a nehezen értelmezhető statisztikákról és arról, hogy paradigmaváltásra van szükség, mivel vissza kell szorítani a lélegeztetőgép használatát – írja.

„Két nagy, nem budapesti intenzív osztályról kaptam megbízható, nem publikált adatokat: mindkét helyen a koronavírus miatt intubált, gépi lélegeztetésre szoruló páciensek 92-95%-a meghalt. Ami érdekes: a „hivatalos” halálozási arány ezen az intenzíven csak kb. 50% volt a covidos lélegeztetett betegek tekintetében. Akkor derült ki, hogy az 50% inkább 95%, amikor hosszas munkával, egyenként megnézték a kezelt betegek adatait, kezelésük kimenetelét” – írja Novák. Az orvos szerint nem szándékos kozmetikázásról van szó, hanem a jelenlegi informatikai rendszer alkalmatlan a pontos halálozási statisztika kimutatására. 

„Míg a kormány arra feküdt rá, hogy vegyünk minél több lélegeztetőgépet és azzal megoldjuk a helyzetet, mindenkit meggyógyítunk, a lélegeztetettek valós túlélési aránya sokkoló” – írja.

Ennek kapcsán Novák felkeresett egy a hazai egészségügyben, intenzív terápiában dolgozó professzort, akivel interjút készített arról, hogy a szaktekintély milyen adatokat ismer. 

„Nekem megerősítette: ő sem tud jó adatokról a lélegeztetett (intubált) covidos betegek túlélését illetően” – írja Novák.

 „Ideális esetben egy intenzíves ápolóra két beteg (két ágy) kell jusson. Közismert tény, rengeteg adat támasztja alá: ahogy csökken az ápolók száma, ahogy egyre több ágyat, lélegeztetett beteget kell ellátniuk az ápolóknak, úgy a lélegeztetett betegek halálozása többszörösére nő”- nyilatkozza Nováknak a nevét elhallgató szaktekintély, aki elmondta, Magyarországon jelenleg nincs hivatalos adat azzal kapcsolatban, hogy egy intenzíves ápolóra hány ágy jut. „Nincs hivatalos adatunk, én arra tudok támaszkodni, amit néhány intenzíves kollégám írt nekem: egy ápolóra 4-6 intenzíves ágy jut, ami óriási baj, de nyilván az ember ezt elfogadja, mert ez egy rendkívüli helyzet.

Ha van egy repülőgép, ami zuhan és egy ejtőernyő van, akkor két lehetőség van. Vagy kisorsoljuk, eldöntjük, ki kapja meg az ejtőernyőt, vagy kidobjuk az ernyőt és mind meghalunk. Szembe kell néznünk a valósággal, nem mondhatjuk azt, hogy mindenkit meg tudunk menteni, nem álltathatjuk magunkat ilyenekkel”- mondta Nováknak.

Novák szerint már minden kórház köteles a covidos betegeket ellátni, és úgy tudja lélegeztetőgépeket is kaptak, csakhogy nem tudják használni. Novák szerint 93-95% a koronavírusos, lélegeztetett betegek halálozása Magyarországon.

„Van, ahol még egy covidos beteget sem tudtak extubálni (levenni a lélegezetőgépről), a halálozás eddig 100%-os. Sajnos a legjobb adat, amiről én tudok, hogy 78%-os a mortalitás, azaz a Covid miatt invazívan lélegeztetett betegek csak 22%-a éli túl. Az adatokat egyetemi és megyei nagy kórházakból kaptam” – mondta a szaktekintély Nováknak.

A teljes interjú itt olvasható.

 

 

 

Legnépszerűbb cikkeink