Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Jogi keretrendszert fogadott el az EU a diktátorok ellen

Létrehozva:

Forrás: Shutterstock

Egy megszólaló emberi jogi aktivista szerint a szöveg félsiker, mert a korrupcióra nem vonatkozik.

Elfogadta az EU az emberi jogokat megsértő vezetők elleni jogi keretrendszert, írja az Euronews. Az unió számlabefagyasztással és utazási tilalommal sújthatja a komoly jogsértések elkövetőit – népirtás, kínzás, emberkereskedelem, embercsempészet szerepel a szövegben, de a véleménynyilvánítás szabadságának korlátozása is.

A lap idézi Bill Bowder emberi jogi aktivistát is, aki szerint előrelépés a szöveg elfogadása, de gond, hogy a döntést teljes egyhangúsággal kell meghozni, és „egy másik gond, hogy a kleptokráciával nem foglalkozik a szöveg, csak az emberi jogi visszaélésekkel. Mi úgy látjuk, hogy ez a két dolog gyakran kapcsolódik össze (…) El kell érnünk, hogy az uniós jogszabály alkalmazását kiterjesszék a korrupcióra is.”

Az EU eddig esetenként határozott meg szankciókat, például Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök ellen.

Az EU-s külügyminiszterek hétfőn ez ügy mellett döntöttek arról is, hogy Törökország ellen szankciókat fogadhatnak el a csütörtökön kezdődő EU-s csúcson a földközi-tengeri tevékenysége miatt, a venezuelai választást, amelyet az ellenzék bojkottál, illegitimnek ismerik el.

 

Legnépszerűbb cikkeink