Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Magyarország

Elmondták, hogy működik a vakcina

Létrehozva:

Vagy el sem kapjuk a betegséget, vagy, ha igen, akkor a súlyos tünetek kialakulását gátolja majd, mondta el az NNK virológusa. A szervezetet többször kell majd beoltani, hogy emlékeztessük a védekezésre. 

A koronavírus elleni vakcina nem jelent majd teljes védettséget, de megfertőződés esetén is meggátolja a súlyos tünetek kialakulását – jelentette ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ virológusa az M1-en, amit az MTI szemlézett.

Kis Zoltán elmondta, a vakcinák soha nem nyújtanak 100 százalékos védettséget, de a 90 százalék is nagyon jó eredménynek tekinthető. A vírus azonban nem fog eltűnni, velünk marad, vagyis meg kell tanulni együtt élni vele. Annál is inkább, mert a koronavírus jellemzője, hogy az immunrendszerünk hajlamos elfeledkezni róla.

Ez pedig azt jelenti, hogy a fertőzést többször is el lehet kapni, vagyis a vakcinát várhatóan azoknak is többször be kell majd adni, akik már átestek a fertőzésen – figyelmeztetett. Arról is szólt, hogy a karácsonyi készülődés során különösen ügyeljünk a járványügyi szabályok betartására a bevásárlóközpontokban. Ezek ugyanis kritikus pontjai lehetnek a vírus terjedésének.

Legnépszerűbb cikkeink