Connect with us
Nemzeti konzultáció

Nagyvilág

Hollandia még mindig nem szolgáltatta vissza a nácik által elrabolt műkincseket

Létrehozva:

Képünk illusztráció / Forrás: Pixabay

Még mintegy 4000 műalkotás nem került vissza a jogos tulajdonosához. 

Egy, a hágai kormány által felkért szakértői bizottság szerint Hollandiának aktívan kellene keresnie a nácik által összerabolt műkincsek jogos tulajdonosait.

Az állami gyűjteményeknek és múzeumoknak szisztematikusan kellene kutatniuk műalkotások ezreinek eredetét – áll a jelentésben, amelyet hétfőn hozott nyilvánosságra a testület.

A bizottság becslése szerint mintegy 4000 olyan műalkotás lehet a hollandiai gyűjtemények birtokában, amelyet a nácik a második világháború alatt vettek el tulajdonosától.

A szakértői bizottság megállapította, hogy Hollandiában 2007 óta már nem kutatnak aktívan a műkincsek törvényes zsidó tulajdonosai vagy örökösei után, ami ellentétes a Hollandia által is elfogadott nemzetközi elvekkel.

A jelentés élesen bírálja az eddigi visszaszolgáltatási gyakorlatot is, nevezetesen azt, hogy az örökösök igényeinek elbírálásánál figyelembe veszik a múzeumok érdekeit is, ami ugyancsak ellentétes a nemzetközi normákkal. A törvényes állapot helyreállítása elsőbbséget élvez – hívják fel a figyelmet a dokumentumban.

A második világháború alatt a nácik rengeteg műalkotást vettek el zsidóktól és más üldözöttektől Hollandiában is. A háború után a szövetségesek sok műkincset átadtak a holland államnak azzal a megbízással, hogy kutassa fel a jogos tulajdonosokat.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink