Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Több mint 100 embert tartóztattak le Athénban a gyülekezésre vonatkozó tilalom megsértése miatt

Létrehozva:

Képünk illusztráció

Egy tizenéves fiúra emlékeztek meg a békés tüntetésen.

Több mint száz embert vett őrizetbe vasárnap a görög rendőrség Athénban amiatt, mert megsértették a járvány miatt bevezetett gyülekezési tilalmat, megemlékezve egy tizenéves fiúra, akit tizenkét évvel ezelőtt lőtt le egy rendőr.

A megemlékezés békésen zajlott, de a rendőrök – akik parancsba kapták, hogy mindenfajta gyűlést vagy demonstrációt oszlassanak fel – azt se engedték meg, hogy egy tanári küldöttség eljusson Alekszisz Grigoropulosz emlékművéhez, amely abban az utcában áll, ahol a tragédia történt.

A görög rendőrség már előre figyelmeztetett, hogy nem engedélyezi a megemlékezést, és a tüntetést szervező jogi személyek öt-, a természetes személyek pedig háromezer eurós pénzbüntetést fognak fizetni a tilalom megszegéséért, illetve háromszáz euró büntetést kapnak a résztvevők.

Athén, Szaloniki és más városok utcáira mintegy ötezer rendőrt vezényeltek, hogy megakadályozzák a megemlékezéseket, a fővárosban több mint húsz metrómegállót lezártak.

Alekszisz Grigoropulosz megölésének évfordulóján minden évben megemlékeznek Görögországban. A 15 éves fiú 2008 decemberében halt meg, egy rendőr lövése oltotta ki az életét. Az eset példátlan közfelháborodást váltott ki, hetekig tartottak az erőszakos zavargások szerte Görögországban, több száz boltot, bankfiókot, töltőállomást és gépkocsit rongáltak meg vagy gyújtottak fel a három hétig tartó rendbontásokban.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink