Connect with us

Nagyvilág

Titokban kért bocsánatot Roald Dahl családja a szerző antiszemita kijelentéseiért

Létrehozva:

Képünk illusztráció/Forrás: Shutterstock

„Mi szeretjük a könyveit, de maga nem kedvel minket, csak mert zsidók vagyunk” – írta korábban levelében két gyerek Dahlnak.

Bocsánatot kért Roald Dahl családja a szerző antiszemita kijelentéseiért – számolt be a hírről a The Guardian, szemlézte a Hvg. A közleményt a szerző honlapján, eléggé elrejtve helyezte el a család: ebben elnézést kérnek a szerző korábbi kijelentéseiért, amelyek „tartósan és érthetően fájdalmat okoztak” – írják.

A norvég származású, angol Dahl 30 éve hunyt el és olyan művek köthetőek a nevéhez, mint a magyarul is megjelent a Karcsi és a csokoládégyár, a Matilda, a Szofi és a HABÓ. Gyerekeknek és felnőtteknek szóló munkái miatt is ismert volt. Többek között a Csak kétszer élsz című James Bond-film forgatókönyvét is ő írta.

Még egy 1983-ban adott interjúban nyilatkozta azt Dahl, hogy Hitler nem véletlenül pécézhette ki a zsidókat. 1990-ben ő maga is megerősítette, hogy nyíltan antiszemita.

Nem sokkal a halála előtt az író egyébként levelet kapott két San Franciscó-i gyerektől, amiben ez állt: „Kedves Dahl úr, szeretjük a könyveit, de van egy probléma… zsidók vagyunk!! Mi szeretjük a könyveit, de maga nem kedvel minket, csak mert zsidók vagyunk. Ez sértő! Megkérhetnénk arra, hogy gondolja meg magát azzal kapcsolatban, amit a zsidókról mondott? Szeretettel, Aliza és Tamar.”

Két éve a brit érmeverő Royal Mint emlékérmet akart Dahl tiszteletére kiadni, de végül az antiszemita nézetei miatt elálltak ettől, annak ellenére, hogy elismerik a szerző irodalmi érdemeit.

A szerző honlapján egyébként nincs utalás Dahl antiszemita mivoltára, és a közleményt egy zsidó szervezetnek sem küldték el a lap értesülései szerint.

Legnépszerűbb cikkeink