Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Nagyvilág

Szijjártó hangján ösztönözte szavazásra híveit az RMDSZ

Létrehozva:

A magyar külügyminiszter hangja olyanokhoz is eljutott, akik egy szót sem beszélnek magyarul.

Az RMDSZ hangjaként vett részt Szijjártó Péter magyar külügyminiszter a romániai választási kampányban, magyar nyelvű üzenetét számos román választó is megkapta, sokan felháborodtak – írja a Hvg. A román politikusok is tiltakoznak, szerintük a budapesti kormány nem tartja tiszteletben Románia szuverenitását.

Az RMDSZ mellett azóta kampányol Fidesz, hogy a Kelemen Hunor vezette érdekképviselet szövetséget kötött a magyar kormánypárttal. A választási kampányok alatt rendszeresen fogadja Orbán Viktor Kelemen Hunort és gyakran megfordulnak Romániában a magyar kormány tagjai. A vasárnapi parlamenti választás előtt Gulyás Gergely vitte Erdélybe a Fidesz támogató üzenetét, illetve a kampány hajrájában Szijjártó Péter is felbukkant. Ő nem csupán tárgyalt, nyilatkozott és parolázott az RMDSZ politikusaival (többek között Marosvásárhely frissen megválasztott polgármesterével, Soós Zoltánnal) hanem a magyar érdekvédelmi szervezet telefonos kampányának is ő lett a hangja.

„Remélem jó egészségben vannak, bizony nehéz idők ezek és az erdélyi magyarság nagyon kemény és komoly feladat előtt áll” – szólította meg a magyar külügyminiszter az RMDSZ-es adatbázisban szereplőket telefonon és arra buzdította a vonal másik végén lévőket, hogy menjenek szavazni, mert a magyar kormány segítsége sokkal többet ér, ha a magyaroknak erős képviselete lesz Bukarestben. De Szijjártó Péter hangja nemcsak a magyar választókhoz jutott el, hanem olyan románokhoz is, akik szerepeltek ugyan az RMDSZ adatbázisában, de egy szót sem tudnak magyarul. A román választók kiszámítható ingerültséggel reagáltak a kizárólag magyar nyelvű mozgósításra, a közösségi médiában megjelenő posztokban azt kérdezték, miért zaklatja őket a magyar külügyminiszter és miért szól bele a romániai választásokba.

A korábbi miniszterelnök, Victor Ponta is megosztotta a magyar nyelvű üzenetet. „Figyelem! Figyelem! Ha ön román állampolgár, és valahol Erdélyben él, várhatóan magyar nyelvű kampányüzenetet fog kapni – anélkül, hogy igényt tartana erre” – írta Facebook-üzenetében Ponta, aki románul össze is foglalta Szijjártó szavait. „Nem értettem pontosan, mit akar – írja Ponta – hogy az RMDSZ-nek vagy Szijjártónak legyen erős képviselete a bukaresti parlamentben”. Ponta azt is elmondta: ha még mindig ő lenne a miniszterelnök, azonnal leállítaná ezt a kampányt, a választás után pedig a román külügyminiszterhez fordul az ügyben. „Tiszteljenek bennünket Romániában – ezt akarom és ezért harcolok. Mert most nem tisztelnek bennünket” – írta az egykori miniszterelnök.

Legnépszerűbb cikkeink