Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Magyarország

Ingyenes és önkéntes oltásról beszélt Szlávik János

Létrehozva:

Szlávik János infektológus az ATV egy korábbi műsorában

Az embereknek tudomásul kell venniük, hogy ez a karácsony nem lesz olyan, mint a korábbiak – többek között erről beszélt szombaton Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének osztályvezető főorvosa M1-en.

Szlávik János a vakcinához való hozzáférésről azt mondta, az oltás ingyenes és önkéntes lesz, és ha a megfelelő mennyiség áll majd rendelkezésre, akkor mindenki megkaphatja – írja beszámolójában az MTI.

Az infektológus főorvos az oltással kapcsolatos nemzetközi trendekről is beszél. Mint elhangzott: több ország elkezdi beoltani az állampolgárait olyan vakcinával, amelyeket saját maga gyártatott, de van példa arra, hogy egyes országok más államoknak is juttatnak oltóanyagot.

Egy sor államban regisztrációt vezetnek az oltásra jelentkezőkről, máshol pedig úgynevezett oltási tervet készítenek arról, hogy kik kaphatják meg először a vakcinát, azután milyen sorrendben oltják be a többieket..

„Átalában egyetértés van abban, hogy először az idős, beteg embereket és az egészségügyi dolgozókat oltják be. Nagyon sok helyen a szociális otthonokban lakó időseket és az ott dolgozókat oltják be” – mondta. Szlávik János hozzátette, őket azok követik a sorban, akik az adott ország működéséért felelnek, vagyis a rendőrség és a hadsereg tagjai, a köztisztviselők, és azok, akik valamilyen szempontból rizikónak vannak kitéve, például sok emberrel találkoznak.

Szlávik megjegyezte, a tapasztalat az, hogy a korlátozások bevezetése után 2-3 héttel kialakul egy úgynevezett plató, majd csökken a fertőzöttek száma; Magyarországon az utóbbi időszakban nem emelkedett kiugróan sem a fertőzöttek, sem pedig a halottak száma, vagyis egy ilyen platóra került a járvány.

„Egyes kutatók feltételezik, hogy a következő napokban – szerencsés esetben – csökkenésnek indulhat a fertőzöttek száma” – mondta a főorvos aki szerint a halálesetek számának csökkenése ezt néhány héttel követheti. Kitért arra is,  a lakosság nagy része nem fog fertőződni a vírussal, vagyis az oltással kell majd létrehozni a nyájimmunitást. Ha a lakosság 50-60 százaléka ellenálló, akkor nagyobb járvány nem alakulhat ki.

Legnépszerűbb cikkeink