Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Elhunyt Pécsi Ildikó

Létrehozva:

Forrás: Gödöllő város Facebook oldala

Gödöllő város Facebook-oldala közölte a szomorú hírt.

December 5-én, gödöllői otthonában elhunyt Pécsi Ildikó Kossuth- és Jászai-díjas színésznő, Gödöllő város díszpolgára. Pécsi Ildikót Gödöllő Város Önkormányzata saját halottjának tekinti – írták.

Pécsi Ildikó 1940-ben született Polgáron. A Színművészeti Főiskolát 1962-ben végezte el. Karrierjét a Pécsi Nemzeti Színházban kezdte, majd 1966-ban a Vígszínházhoz igazolt. Társulati tag volt később a Mikroszkóp Színpadnál (1970–73), a kecskeméti Katona József Színházban (1973–76), a Radnóti Színháznál (1976–85), a Népszínházban (1985–90), a kilencvenes években pedig a József Attila Színházban.

1994 és 1998 között országgyűlési képviselőként dolgozott, az MSZP-t erősítette.

Gödöllő kulturális életének meghatározó személyisége volt, a díszpolgári címét 2010-ben kapta meg. A város saját halottjának tekinti.

“Rendkívül sokoldalú egyéniségének köszönhetően számos városi rendezvénnyel szinte egybeforrt a neve: Erzsébet Királyné Szavalóverseny, nőnapi műsorok, de nem múlhatott el nélküle városi főzőverseny, állatvédelmi nap vagy kutyák örökbefogadó napja” – írta a város a Facebookon.

A Jászai Mari-díjat 1976-ben kapta meg, 2007-ben pedig Kossuth-díjas lett. Kiváló és Érdemes művész is volt, valamint a Halhatatlanok Társulatának tagja.

Színházi szerepei mellett feltűnt 47 játékfilmben és több tucat tévés alkotásban. Játszott Az ötödik pecsétben, A Tenkes kapitányában és a Lindában is.

Legnépszerűbb cikkeink