Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Egyre magabiztosabban használják az okoseszközöket az idősek, állítja egy kutatás

Létrehozva:

2020. február 27. Budapest Banki utalás telefonról illusztráció otp online ebank mobil telefon kéz Fotó: Pesti Hírlap archív

A magyar idősek körülbelül kétharmada chatel többet, mint a járvány előtt.

Az internetező magyar lakosság körében a 60-69 évesek közel 30 százaléka többet chatel, mint a koronavírus-járvány előtt – derült ki a Telenor reprezentatív kutatásából. Az idősek az okoseszközöket egyre természetesebben kezelik, a videochathez is kezdenek hozzászokni.

A kutatásból az is kiderül, hogy a magyarok 44 százaléka a járvány miatt kevesebb személyes találkozást tervez az ünnepek idején, és közülük közel 50 százalék nem tervez találkozni idősebb, külön háztartásban élő ismerőseivel.

A 60-69 évesek 64 százaléka is csökkentette a személyes találkozások gyakoriságát. Az egy évvel korábbihoz képest ötből négyen inkább kompenzálják a mobil- és digitális kommunikáció segítségével a személyes találkozók hiányát.

A vírus kezdete óta a magyarok harmada többet telefonál mobilon, de az online csevegőalkalmazások még jobban előretörtek: minden második válaszoló használja ezeket gyakrabban, mint régen.

A karácsonyi kapcsolatba lépés legfőbb eszköze a mobiltelefon (79 százalék szerint) lesz, de a chat is jelentős szerepet kap.

A Telenor megbízásából az Impetus Research készítette a kutatást, amely 1000 ember megkérdezésével zajlott október 28. és november 5. között; a minta reprezentatív nem, kor, településtípus és régió szerint a 18-69 éves magyar internetező lakosság körében.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink