Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Egy hatalmas, örvénylő ciklon határozza meg időjárásunkat

Létrehozva:

Ciklon, anticiklon, enyhe levegő. Akár 15 fok is lehet. 

A Brit-szigetek fölötti középponttal hatalmas ciklon örvénylik, amely Európa nagy részének időjárását meghatározza. Hatására szárazföldünk nagy részén erősen felhős az ég, csak helyenként süt ki hosszabb időre a nap. Többfelé fordul elő eső, zápor, északabbra és a magasabb hegyekben havazik. Ugyanakkor Kelet-Európa fölött anticiklon helyezkedik el, területén ködös, rétegfelhővel borított tájak és derült napos vidékek egyaránt előfordulnak.

A legmagasabb nappali hőmérséklet kontinensünk északkeleti tájain általában -2, -10, de az Ural előterében -11, -17 fok is előfordul. Ettől délnyugat felé fokozatosan egyre enyhébb az idő, a nyugati, délnyugati tájakon a kora délutáni órákra többnyire 10, 15, néhol 16, 19 fok közé melegszik fel a levegő.

Vasárnap estig a Kárpát-medence időjárását a nyugat-európai ciklon előoldalán érkező enyhe, váltakozó nedvességtartalmú levegő alakítja.

Hazánkban reggelig általában közepesen vagy gyengén felhős idő lesz, hajnalban főként északkeleten foltokban köd képződhet. Csapadék nem várható.

Vasárnap a ködfoltok feloszlása után a nap nagy részében a változóan vagy délkeleten gyengén felhős ég mellett több órára kisüt a nap, majd délután nyugaton, délnyugaton megnövekszik a felhőzet, és ott estétől már eső, zápor is lehet.

A délkeleti, keleti szél többfelé megerősödik, szombaton néhol, vasárnap főként az Észak-Dunántúlon és a Dél-Alföldön viharossá fokozódik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és 9 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 8 és 15 fok között alakul.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink