Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Bírósági keresetben vitatta Trump a georgiai választási eredményt

Létrehozva:

Trump csapata bírósági keresetet nyújtott be Georgia államban az eredmény érvénytelenítéséért. Közleményükben azt írták: sok georgiai szavazópolgár eskü alatt vallja, hogy csalás történt a választáson.

A keresetet annak ellenére nyújtották be, hogy a republikánus párti Brad Raffensperger, a választás lebonyolításáért felelős helyi főhivatalnok és több más tisztségviselő többször leszögezte: nincs bizonyíték arra, hogy a választásokon tömeges csalás történt, ami érdemben változtatna az eredményen – írja az MTI.

Trump kampánycsapata és több magánember számos olyan bírósági keresetet nyújtott be szerte az országban, amelyben azt követelik helyi bíróságoktól, hogy érvénytelenítsék a választási eredményt, amely szerint a demokrata párti Joe Biden győzött. Ezekre kilencmillió dollárt költöttek, amiből 2,3 millió ügyvédek és tanácsadók díja. Eddig egyébként összesen 207,5 millió dollárt gyűjtött össze a kampánycsapat és a pártot vezető politikai bizottság a választás óta, hogy finanszírozni tudják az eredményt támadó jogi kereseteket.

Azt kedden közölték, hogy az állam választás eredményét vitató keresetet nyújtottak be a wisconsini legfelsőbb bíróságon. Azzal érveltek, hogy több mint 221 ezer levélszavazatot szabálytalanul töltöttek ki. Azt követelték továbbá, hogy a bíróság érvénytelenítse az egész ottani voksolást, és ne a helyi választási bizottság, hanem az állam törvényhozása döntse el, ki győzött. A wisconsini törvényhozás mindkét házában a republikánusok vannak többségben. A bíróság azóta 4:3 arányban elutasította a keresetet.

Brian Hagedorn, a wisconsini legfelsőbb bíróság egyik olyan tagja, aki a kereset ellen ítélt, pénteken kijelentette: példa nélküli lett volna az amerikai történelemben, ha egy államban nem a választási bizottság, hanem a törvényhozás állapíthatja meg, hogy ki győzött.

Biden az amerikai elektori kollégium 306 szavazatát szerezte meg, Trump 232-t, és Wisconsin tíz elektori szavazatot ad annak a jelöltnek, amelyik az államban győz. A győzelemhez 270 elektori szavazat szükséges.

 

Legnépszerűbb cikkeink