Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Nagyvilág

Töredezik a világ legnagyobb jéghegye

Létrehozva:

Képünk illusztráció / Forrás: Shutterstock

A melegedő víz hatására.

A legfrissebb műholdas képek alapján töredeznek a világ legnagyobb jéghegyének a szélei – írja az MTI a BBC-re hivatkozva. A hullámok és a melegedő víz állandó támadása alatt álló, A-68a jelű jégtömegről számos apró tömb szakad le -írta a 24.hu.

A jéghegy 2017-ben vált le az Antarktiszról, és az Atlanti-óceán déli részén lévő Déli-Georgia-sziget felé tart.

Ha a sekélyebb vizekben megreked, hatalmas problémát okozhat a régió élővilágának.

Az A-68a 4200 négyzetkilométer területű, tömege több száz milliárd tonna. Mivel viszonylag kis – 200 méter vagy annál is kisebb – mélységre merül, mielőtt megfeneklene, egészen a sziget partjáig sodródhat. A szakértők szerint a szárazföldhöz ilyen közel kerülő jéghegy súlyos hatással lehet az ott élő ragadozók táplálékszerzésére.

Nagy a veszélye annak, hogy a szárazföldön élő pingvinek és fókák nem jutnak majd elég élelemhez utódaik etetéséhez, ha a jéghegy eltorlaszolja megszokott táplálékszerző útvonalaikat. A pingvineknél és a fókáknál ugyanis kulcsfontosságú, hogy mekkora távolságot kell megtenniük a táplálékért, amíg kicsinyeikről gondoskodnak. Ha túl sokáig elmaradnak, utódaik éhen halhatnak.

2004-ben, amikor az A38 jéghegy megfeneklett Déli-Georgia partjainál, számtalan pingvinfióka és fókabórjú pusztult el a szigeten. Bár a műholdas felvételek azt mutatják, hogy az A-68a egyenesen Déli-Georgia felé halad, lehetséges, hogy elkerüli az ütközést. Peter Fretwell, a brit antarktiszi kutatóprogram (BAS) távérzékelési és térképészeti szakembere úgy véli, hogy bármilyen forgatókönyv elképzelhető-írják.

Advertisement

Legnépszerűbb cikkeink