Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Ötezer éves bálnába botlott a kerékpáros

Létrehozva:

Egy nagyjából ötezer évvel ezelőtt élt Bryde-bálna csaknem teljes megkövesedett csontvázát fedezték fel thaiföldi kutatók egy Bangkoktól nyugatra lévő szárazföldi területen.

A 12,5 méter hosszú csontvázra november elején bukkant rá egy kerékpáros, akinek egy talajból kiálló hátcsigolya keltette fel a figyelmét. Az ásatási munkálatok azóta is folynak a térségben.

„Ez lehet az egyetlen bálnacsontváz Ázsiában” – mondta Pannipa Saetian, a nyersanyagforrásokkal foglalkozó kormányzati hivatal fosszíliákért felelős részlegének geológusa.

„Nagyon ritkán találni ilyen leletet szinte tökéletes állapotban” – tette hozzá a szakember, akinek becslései szerint a bálna csontvázának nagyjából 90 százalékát feltárták.

A csontokat radiokarbonos kormeghatározásnak vetik alá, hogy megállapítsák pontos korukat.

Miután megtisztították és elvégezték rajta a megóvásához szükséges eljárásokat, a törékeny csontvázat kiállítják.

A kutatók reményei szerint a csontváz nem csupán a Bryde-bálnák ma élő populációinak tanulmányozását fogja segíteni, hanem a sok ezer évvel ezelőtti geológiai állapotokról is értékes információkkal fog szolgálni.

A Bryde-bálnák vagy trópusi bálnák az Indiai-, a Csendes- és az Atlanti óceán néhány részének part menti vizeiben élnek.

(MTI)

 

Legnépszerűbb cikkeink