Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Biden újra csatlakozna az iráni atomalkuhoz

Létrehozva:

Vissza akar térni az Iránnal kötött többhatalmi atomalkuhoz – erősítette meg Joe Biden, az Egyesült Államok megválasztott elnöke a The New York Timesnak adott interjújában.

A szerdai interjúban Biden azt mondta, a 2015-ben kötött megállapodáshoz való visszatérést követően tárgyalásokat nyitna további egyezményekről Teherán nukleáris programjának további korlátozása, illetve a meglévő korlátozások meghosszabbítása érdekében. Mint mondta, többek között az iráni rakétaprogramról is tárgyalnának – írja az interjúra hivatkozva a hvg.hu.

Biden úgy fogalmazott, bár vannak gondok az iráni rakétaprogrammal és az ország egyéb tevékenységeivel, a legjobb, ha elsőként az iszlám köztársaság nukleáris programjával foglalkoznak.

Ha Irán atomfegyverekhez jutna, az a térség más országait, így Szaúd-Arábiát, Egyiptomot és Törökországot is arra késztetné, hogy ilyen fegyvereket szerezzenek be – hangsúlyozta. A legutolsó dolog, amire szükségünk van a világnak ebben a térségében, az a nukleáris képességek kiépítése – tette hozzá a megválasztott demokrata elnök.

Biden a kampányban azt ígérte, hogy megválasztása esetén újra csatlakozik az alelnöksége idején kötött 2015-ös megállapodáshoz, ha Irán szintén visszatér vállalt kötelezettségeinek teljesítéséhez. Az iszlám köztársaság jelezte, hogy kész maradéktalanul végrehajtani az egyezményt, amennyiben a következő amerikai elnök feloldja a Teherán ellen hozott szankciókat.

Donald Trump hivatalban lévő republikánus párti elnök 2018 májusában egyoldalúan kiléptette országát az atomalkuból, és ismét széles körű szankciókkal sújtotta a teheráni rezsimet.

 

Legnépszerűbb cikkeink