Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Nagyvilág

Adolf Hitler Uunona nevű politikust választottak Namíbia egyik helyi tanácsába

Létrehozva:

Szokatlan nevű politikust választottak meg az egykori német gyarmatbirodalomhoz tartozó Namíbiában, Adolf Hitler Uunona a Swapo namíbiai kormánypárt képviselőjeként jutott be az ország északi részén található Ompundja tanácsába.

Adolf Hitler Uunona előző nap tette le a hivatali esküt – derül ki egy videófelvételről.

Egyelőre nem tudni, hogy az önkormányzati politikus hogyan jutott keresztnevéhez, de az eset döbbenetet váltott ki a közösségi hálón.

“Miért neveznéd a gyereked Hitlernek? És miért mennél ilyen névvel politikusnak” – olvasható egy Twitter-bejegyzésben.

Namíbiában számosan viselnek német keresztnevet vagy családnevet a családok egykori német munkaadói nyomán. A dpa német hírügynökség szerint ennek oka egyrészt abban rejlik, hogy az európaiaknak nehezükre esett helyesen kiejteni a helyiek nevét, másrészt közrejátszhatott az egykori munkaadók, illetve felettesek iránti nagyrabecsülés is.

Délnyugat-Afrika 1884 és 1915 között német gyarmat volt. A Német Császárság csapatai véresen elfojtották a herero és nama törzs lázadásait. A gyarmatosító németek ellen 1904 és 1908 között kitört felkelések elfojtását a nagyjából 100 ezer fős herero törzsből alig 10 ezren élték túl, és a Német Császárság csapatai csaknem teljesen kiirtották a nama törzset és több más kisebb népcsoportot is.

Namíbia és Németország kapcsolata máig is érzékenynek mondható. A német kormány évtizedek óta párbeszédet folytat a windhoeki vezetéssel a gyarmati korban elkövetett bűncselekmények feldolgozásáról.

(MTI)

 

Legnépszerűbb cikkeink