Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Romániában nőtt a munkanélküliség októberben

Létrehozva:

Képünk illusztráció/Forrás: Wikipedia

Feltehetően a járvány második hulláma miatt.

Romániában ismét növekedett az álláskeresők aránya októberben: az országos statisztikai intézet által szerdán közölt 5,3 százalékos munkanélküliségi ráta 0,2 százalékponttal magasabb az előző havinál.

A statisztikai intézet – az előző hónapban közölt adatokat felülvizsgálva – rámutatott: a 15 és 74 éves korosztályban az állást keresők száma 477 ezerre emelkedett a szeptemberi 455 ezerről. Tavaly ilyenkor 350 ezer álláskeresőt tartottak számon a román munkaerőpiacon.

A férfiak körében 0,5 százalékponttal magasabb az állástalanok aránya, mint a nőknél, így a férfiaknál 5,5 százalék a munkanélküliségi ráta, a nőknél 5 százalék.

A 25 és 74 évesek körében a munkanélküliségi ráta 4,3 százalék (férfiaknál 4,5, nőknél 4,1 százalék), ők az álláskeresők több mint 75 százalékát tették ki.

A romániai munkanélküliségi ráta a koronavírus-járvány miatt emelkedett meredeken a januárban feljegyzett 3,7 százalékos mélypontról a júliusban regisztrált 5,5 százalékra, amit a nyári hónapok enyhe csökkenése követett. Ennek a javuló trendnek a megtörését mutatják a most közzétett adatok, amelyek feltehetően a koronavírus-járvány szeptemberben kezdődött második hullámával állnak összefüggésben.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink