Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Milyen büntetésre számíthat Szájer?

Létrehozva:

Képünk illusztráció/Fotó: Merész Márton,

A magyar szabályozás szigorúbb, mint a belga.

A belga ügyészség közleménye szerint a brüsszeli szexpartiról az ereszcsatornán át menekülő Szájer József ellen azért kezdeményeztek eljárást, mert a táskájában kábítószert találtak. Ebben az esetben akkor lehet lefolytatni ellene a büntetőeljárást, ha a belga ügyészség kezdeményezi az Európai Parlamentnél a képviselő mentelmi jogának felfüggesztését, és azt meg is szavazza az EP – ismertette a Népszava Lattmann Tamás nemzetközi jogász tájékoztatása alapján a Fidesz politkusa előtt álló lehetséges jogi következményeket – írja a 24.hu.

Bár Szájer József mentelmi joga a vasárnapi lemondása miatt december 31-én automatikusan megszűnik, de ezt az ottani hatóságok nem kötelesek kivárni.

Lattmann Tamás elmondta, ha egy magyar állampolgárt külföldön vonnak eljárás alá, Magyarország kérvényezheti az ügy teljes átvételét és annak hazai lefolytatását, ám erre a külföldi ország nem kötelezhető. Ha Szájert előzetes letartóztatás alá is vonnák mentelmi joga megszűnése után, akkor a kiadatása érdekében is hasonló kérvénnyel élhet Magyarország – írják.

Kábítószer birtoklásáért  Belgiumban 3 hónaptól 5 évig terjedő büntetés szabható ki, de gyakori a felfüggesztett szabadságvesztés eltereléssel, ami azt jelenti, hogy az elkövetőnek az állapotának megfelelő terápián kell részt vennie. Magyarországon szigorúbbak a vonatkozó törvények, de csekély mennyiség esetén ugyancsak alkalmazzák az elterelés intézményét.

Legnépszerűbb cikkeink