Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Nagyvilág

Ganz felmondja az egységkormányt, ismét választások lesznek Izraelben

Létrehozva:

Képünk illusztrációForrás:Shutterstock

“Izraelnek működőképes kormányra van szüksége” – nyilatkozta Ganz.

Benny Ganz, a Kék-Fehér párt vezetője, sokak várakozásának megfelelően bejelentette, hogy felbontja a Benjamin Netanjahu által vezetett Likuddal kötött szövetséget. Két éven belül negyedszerre lesznek választások Izraelben – írja a 12-as izraeli csatorna híroldala alapján a Neokohn.

A Neokohn korábban már arról is beszámolt, hogy Jáir Lapid, a Jes Átid párt vezetője szerdán javaslatot nyújt be a Kneszet elé, melyben indítványozza a parlament feloszlatását. A Kék-Fehér párt támogatni fogja a tervezetet, így ismét ügyvezető kormánya lehet Izraelnek.

Lapid Ganz bejelentése hallatán úgy nyilatkozott: „Izraelnek működőképes kormányra van szüksége.”

Miki Zohar, a Likud koalíciós ügyeiért felelős vezetője hangsúlyozta, hogy Ganz bejelentése „egy Benjamin Netanjahu kormányfő és a Likud elleni választási beszéddel ér fel.”

A Likud és koalíciós partnere, a Kék-Fehér párt közötti legújabb nézeteltérést a 2020 és 2021-es költségvetés elfogadása körüli vita okozta. Ganz mindenképpen meg akart győződni arról, hogy az ország elfogadott költségvetéssel rendelkezik majd, mikor a koalíciós szerződés értelmében jövő év novemberében átveszi a miniszterelnöki posztot Netanjahutól – írják.

A Likud párt nem volt hajlandó ezt a feltételt teljesíteni, így a határidő elérkeztével felbomlik a kezdetektől ingatag lábakon álló koalíció. A két párt megállapodásának értelmében amennyiben a szövetség a Kék-Fehér párt miatt bomlik fel, a választásokig Netanjahu marad az ügyvezető miniszterelnök.

A választások várhatóan valamikor márciusban lesznek.

Legnépszerűbb cikkeink