Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Nagyvilág

Eredményes lehet holnap az izraeli bizalmatlansági indítvány

Létrehozva:

Benjámin Netanjahu Forrás: Wikipedia

Holnap nagy eséllyel megszavazza a kormány elleni bizalmatlansági indítványt az izraeli törvényhozás. A jobboldali Likud és a centrista Kék-Fehér között élesedik a feszültség.

Az utóbbi napokban különösen elmérgesedett a viszony, és nyilatkozatháború dúl a két kormányzó párt között: a Likud azzal vádolja a Kék-Fehért, hogy választásokba sodorja az országot, a Kék-Fehér pedig azzal vádolja a Likudot, hogy Benjámin Netanjahu személyes, bűnügyi vádlotti helyzetéből fakadó érdekei, és nem az ország sorsának javítása vezénylik tetteit.

„Úgy érzem, mindannyian egyetlen ember nagyon szűk politikai és jogi érdekeinek túszai vagyunk” – mondta Meráv Kohen, a Kék-Fehér minisztere kedden az izraeli sajtónak Netanjahura utalva. Ezzel együtt Kohen nem adott egyértelmű választ arra a kérdésre, hogy szerdán a kormány ellen szavaz-e pártja.

A vita konkrét tárgya a 2021-es költségvetés, amit a Likudhoz tartozó Jiszrael Kac pénzügyminiszter a Kék-Fehér szerint szándékosan, Netanjahu utasítására nem készített el, és ezzel további gazdasági bizonytalanságot okozott a koronajárvány miatt eleve nehéz helyzetben.

A Likud és a Kék-Fehér pártok közötti koalíciós egyezmény szerint a koalíció felbomlása esetén Ganz vezeti az átmeneti kormányt a következő választásokig, kivéve akkor, ha a költségvetés meg nem szavazása miatt omlott össze a kormány.

A Kék-Fehér vádjai szerint Netanjahu nem akarja egyezményüknek megfelelően átadni a miniszterelnöki széket jövő novemberben Ganznak, és azért nem engedi a költségvetés elkészítését a következő évre, hogy felhasználja ezt a „kilépési lehetőséget” a koalícióból.

Az utóbbi napokban a Likud és a kormányfő már előzetesen a centrista partnert vádolta az újabb, két éven belül már negyedik előrehozott választások miatt, mert Ganzék szerintük azt fontolgatják, hogy szerdán megszavazzák a költségvetés halogatása miatt Jaír Lapid centrista Van Jövő (Jes Atíd) pártjának bizalmatlansági indítványát.

Helyi politikai szakértők szerint Netanjahu időhúzásra játszik, mert csak márciusban szeretné feloszlatni a jelenlegi kneszetet, hogy júniusban legyenek a választások, amikor már az ország lakóinak jelentős részét beoltották a koronavírus ellen, és számára kedvezőbb lesz a közhangulat.

A kormánykoalícióban szintén részes Munkapárt két minisztere bejelentette, hogy szerdán megszavazzák Lapíd indítványát. Beni Ganz védelmi miniszter egyelőre nem döntött pártjának álláspontjáról, mert igen rosszul állnak a közvélemény-kutatások szerint, és a következő fél évben esetleg javíthatnak helyzetükön. Nélkülük a kneszet jelenlegi erőviszonyai szerint nem lehet többsége a bizalmatlansági indítványnak.

 

Legnépszerűbb cikkeink