Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Gyermekjogi Civil Koalíció: Nem a szülőnek keresnek gyereket, hanem a gyereknek szülőt

Létrehozva:

A koalíció nem ért egyet az örökbefogadással kapcsolatos törvényjavaslattal. 

Az Országgyűlés elé benyújtott, örökbefogadással kapcsolatos törvényjavaslattal kapcsolatban fogalmazta meg álláspontját a Gyermekjogi Civil Koalíció. Ha a javaslatot elfogadják, akkor az egyedülállóknak nehéz, szinte lehetetlen lenne gyermeket örökbe fogadniuk. Az egyedülállók csak különös méltánylást igénylő esetben vehetnek magukhoz gyermeket, amit a családpolitikáért felelős miniszter, azaz Novák Katalin adhat. Ezzel azonban a Gyermekjogi Civil Koalíció nem ért egyet. 

„Továbbra is fenntartjuk, hogy az örökbeadások során a szakemberek soha nem az örökbefogadó szülőknek keresnek gyermeket, hanem az adott gyermek egyéni szükségleteihez igazodó és az ő örökbefogadására leginkább alkalmas személyt, családot igyekeznek kiválasztani.” – írja a koalíció. 

Hozzátették, hogy “a gyermekek elsőbbséget élvező legfőbb (mindenek felett álló) érdekeit védelmezni kell valamennyi velük kapcsolatos eljárásban, az örökbefogadás iránti kérelmek elbírálása esetén sem történhet diszkrimináció lehetőségét magában hordozó elemmel átitatva”. Szerintük az, hogy a miniszter egyéni mérlegelésén nyugvó előzetes engedélye szükséges az egyéni örökbefogadók alkalmasságának megállapításához, sérti az emberi méltósághoz való és a tisztességes eljáráshoz való jogot, mert annak szakmai és törvényi garanciái egyelőre nincsenek kidolgozva.

A koalíció szerint 2019-ben 1052 gyermek örökbefogadása valósult meg, ebből 71 esetben volt az örökbefogadó egyedülálló​. 

Legnépszerűbb cikkeink