Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

EP: Továbbra is fennállnak a jogállamisági problémák

Létrehozva:

Folytatódott az EP Libe bizottságának meghallgatás a 7-es cikkely szerinti eljárás ügyében – de a magyar és lengyel kormány képviselői nem jelentek meg, ezért aztán alig voltak résztvevők.

Mivel az Európai Unió értékeit továbbra is fenyegetik, folytatni kell a 7-es cikk szerinti eljárást Magyarország és Lengyelország ellen mindaddig, amíg a jogállamisági problémák a két országban fennállnak jelentette ki Didier Reynders, az Európai Bizottság igazságügyi biztosa Brüsszelben, az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottságának (LIBE) ülésén hétfőn, írja az MTI.

Reynders a Magyarország és Lengyelország ellen zajló 7. cikk szerinti eljárás, illetve az LMBTQI-közösség (leszbikus, meleg, biszexuális, transzszexuális, queer és interszexuális) jogaival kapcsolatos magyarországi és lengyelországi fejleményekkel foglalkozó vitán kiemelte: mindaddig, ameddig aggályok állnak fenn a jogállamiság helyzetével összefüggésben a két tagállam esetében, az Európai Bizottság azt javasolja, hogy az Európai Unió Tanácsa tartsa fent az eljárást.

    A biztos reményét fejezte ki, hogy a magyar és lengyel hatóságok „elgondolkodnak a problémák megoldásán”. Hozzátette: az Európai Bizottság bármikor kész együttműködni a két tagállammal és egyeztetni illetékes hatóságaikkal. Azonban arra is készen áll, hogy a közös értékek védelmében minden rendelkezésére álló eszközzel éljen, köztük a kötelezettségszegési eljárással, valamint az első ízben szeptemberben bemutatott jogállamisági jelentéssel, ha a helyzet nem javulna. Megemlítette, hogy a végső döntés a Tanács kezében van, de a bizottság nyomást gyakorolhat mindkét tagállamra.

    Kiemelte továbbá, hogy az Európai Unió Tanácsa, valamint az Európai Parlament között „rendkívül pozitív” megállapodás jött létre az unió hosszú távú költségvetéséhez, valamint a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását célzó alaphoz kapcsolódó jogállamisági feltételrendszerről. Az uniós bizottság várja, hogy bevezetni kívánt mechanizmussal összefüggésben végleges döntés szülessen közölte Reynders.

    Helena Dalli egyenlőségért felelős uniós biztos felszólalásában elmondta, hogy az Európai Bizottság novemberben bemutatott, a szexuális kisebbségekre vonatkozó stratégiája kulcsfontosságú a csoportokhoz tartozók jogi helyzetének javítása érdekében az egész unión belül, köztük Magyarországon és Lengyelországban is.

    Azzal a magyar alaptörvény-módosítási tervezettel kapcsolatban, amely kimondaná, hogy az apa férfi és az anya nő, Dalli a nemzetközi emberi jogok és a határokon átívelő családjogi szabályok tiszteletben tartására hívta fel a magyar hatóságok figyelmét.

Varga Judit igazságügy-miniszter azt írta a Facebookon, „Ujhelyi István és a magyar ellenzék erőlködése ellenére ismét teljes érdektelenségbe fulladt az európai parlamenti LIBE bizottság vitája! Az ülésen sem a nemzeti kormányok, sem a német soros elnökség nem vett részt, és az EP-képviselőkből is csak hatan kívántak felszólalni.”

Donáth Anna momentumos EP-képviselő pedig azt írta: „A magyar és a lengyel kormány jogállamot sértő tevékenysége miatt indult, 7. cikk szerinti eljárások kapcsán tartottunk meghallgatást és vitát. Ezen azonban sem a magyar, sem a lengyel kormány, sem a Tanács soros elnökségét betöltő német kormány képviselője nem jelent meg. Most, amikor az EU hétéves költségvetését és a helyreállítási alapot akarja ellehetetleníteni a magyar és a lengyel kormány; most, amikor a jogállamiság kérdésén áll vagy bukik az Európai Unió jövője, ez a felelőtlen cinizmus elfogadhatatlan.”  

Legnépszerűbb cikkeink