Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Nagyvilág

Benyújtotta a Moderna a vakcináját engedélyeztetésre

Létrehozva:

A Moderna vakcinája 94 százalékos, és gyorsított eljárásban fogják engedélyeztetni.

A Moderna amerikai gyógyszergyártó hétfőn benyújtotta kérelmét a koronavírus elleni vakcinája feltételes engedélyezésére az Európai Unióban és az Egyesült Államokban, írja az MTI.

    A vállalat arról tájékoztatott közleményében, hogy már kezdeményezték az úgynevezett “rolling review”, az gyorsított eljárás keretében történő engedélyeztetést az Európai Gyógyszerügynökségnél (EMA), illetve az illetékes brit, kanadai, izraeli, svájci és szingapúri hatóságnál.

    A Moderna ezzel párhuzamosan közzétette a 30 ezer résztvevővel lefolytatott kísérletek eredményeit, amelyek szerint az általuk kifejlesztett oltóanyag hatékonysága 94,1 százalékos, és nincs jele komoly biztonsági kockázatoknak. Ezt megelőzően 94,5 százalékos hatékonyságról számoltak be.

    Az amerikai Pfizer gyógyszergyár és német partnere, a BioNTech már november közepén benyújtotta engedélyeztetési kérelmét az európai és az amerikai hatóságoknál.

Mindkét vakcina módosított MRNS technológiával működik, amit a magyar Karikó Katalin és virológus társa, Drew Weismann dolgozott ki és szabadalmaztatott 2005-ben.

Legnépszerűbb cikkeink