Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

 72,5 milliárd forintot kap Magyarország az EU-tól kedden

Létrehozva:

A hitelt az európai munkahelyvédelmi program keretében hagyták jóvá. Képünk illusztráció.

A 200 millió euró még csak az első részlet, Magyarország összesen több mint félmilliárd eurót kap.

Kedden utalja Magyarországnak Brüsszel az európai munkahelyvédelmi program keretében jóváhagyott, 504 milliós hitelkeret első részletét – szúrta ki a Bruxinfo értesülését az Index. Az első részlet átutalása révén Magyarország 200 millió eurót (mai árfolyamon számolva mintegy 72,5 milliárd forintot) fog kapni. 

A összesen 100 milliárd euró értékű munkahelyvédelmi alapot (SURE) olyan részmunkaidős vagy rövid távú programok finanszírozására használják fel, amelyek azt célozzák, hogy a cégeknek ne kelljen tömegesen elbocsátaniuk alkalmazottaikat a járvány miatt. A Bruxinfo szerint ezzel a kormányok két legyet üthetnek egy csapásra: egyrészt ha nincs tömeges munkanélküliség, akkor a belső kereslet összeomlása is könnyebben elkerülhető, másrészt pedig a járvány utáni gazdasági újrainduláskor az üzleti vállalkozásoknak nem a nulláról kell majd újrakezdeniük. 

Eddig 18 tagállam igényelte az uniótól a gazdaságvédelmi forrásokat. Az Európai Bizottság, illetve az Európai Tanács 504 millió eurós kölcsönt hagyott jóvá Magyarországnak, ebből érkezik meg kedden az első 200 millió euró. A keret nagyjából felét az egészségüggyel kapcsolatos intézkedésekre lehet majd felhasználni, míg a másik feléből a legnagyobb hányadot (113,7 millió euró) azoknak a költségeknek a fedezésére fordítják, amelyeket a kormány február elseje óta költött munkavédelmi célokra.  

Magyarországnak a kölcsönt 15 éven belül kell majd visszafizetnie.

Legnépszerűbb cikkeink