Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Magyarország

Közleményt adott ki a PIM főigazgatója a vitás véleménycikkéről

Létrehozva:

Fotó: Pesti Hírlap archív

Több szervezet mellett tegnap a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) is elítélte Demeter Szilárd véleménycikkét, amelyben Soros Györgyöt „liberális Führerként”, Európát pedig „Soros György gázkamrájaként” nevezi meg.

A Mazsihisz közleménye szerint Demeter megszólalása ízléstelen, megbocsáthatatlan és vállalhatatlan. Erre válaszul ma délelőtt a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója közleményt adott ki az MTI Országos Sajtószolgálatán keresztül.

A főigazgató az alábbiakat írja:

  • A Holokauszt kisajátíthatatlan, mindannyiunk közös öröksége, és közös felelősség, hogy soha többé ne forduljon elő még csak hasonló sem Európában.
  • Szerinte az Európai Unióban ma a „nyílt társadalom” eszméjének égisze alatt az illegális migrációt támogatják, mindez azt jelenti, hogy Soros György gyakorlatilag új antiszemitizmust importál  Európába.
  • A migránsok többsége muszlim.
  • Jelenleg nem csak a zsidók vannak veszélyben, de minden olyan polgár is, aki a zsidó-keresztény kultúrán alapuló többezer éves európai életformát szeretné megőrizni.
  • Ezt a többezer éves „európai életformát” úgy próbálják támadni, hogy a lengyeleket és a magyarokat ki akarják taszítani az „európaiak” köréből.
  • Szerinte ezzel gyakorlatilag azt a gesztust ismétlik meg, amikor a zsidókat előbb másodrendű polgároknak minősítették, majd kivetették a politikai közösség tagjai közül. Mint a főigazgató fogalmaz: „erről Hannah Arendt ír igen okosakat.”
  • 75 évvel Auschwitz után ott tartunk, hogy a liberális mainstream nettó náci logikát működtet. Szerinte ez elfogadhatatlan.

Izrael magyarországi nagykövetsége tegnap üzente meg a Twitteren, hogy gondjaik vannak a PIM főigazgatójának az Origo.hu oldalon megjelet véleménycikkével. Azt írták: „Teljes mértékben elutasítjuk a Holokauszt emlékének használatát és az azzal való visszaélést bármilyen célra, ahogy az egy mai véleménycikkben is megtörtént.”

Legnépszerűbb cikkeink