Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Kína átírná a járványtörténelmet

Létrehozva:

Képünk illusztráció/Fotó: Merész Márton

A tudósok mást gondolnak.

Közel egy évvel azután, hogy a kínai Vuhan városában elsőként azonosították az új koronavírust, az ország erős kampányba kezdett, hogy megkérdőjelezzék a fertőzés eredetét – írja a Guardian nyomán a 24.hu.

A kínai állami médiában már arról cikkeznek, hogy a koronavírust import fagyasztott ételek csomagolásán fedezték fel, és alapos kutatás zajlik azzal kapcsolatban, hogy a koronavírus jelen lehetett-e Kína határain túl már 2019 decembere előtt. A People’s Daily című állami lap pedig a múlt héten egy Facebook-posztban kijelentette: minden rendelkezésre álló bizonyíték arra utal, hogy a koronavírus-járvány nem a kínai Vuhanból ered -írják.

“Vuhanban fedezték fel a koronavírust, de nem innen ered” – idézték a bejegyzésben Zeng Guang korábbi járványügyi vezetőt.

A lap megkeresésére a külügyminisztérium szóvivője arról beszélt, nagyon fontos megkülönböztetni, hol azonosították először a koronavírust, és hogy hol fertőzött meg először embereket. “Ugyan az első eseteket Kínában regisztrálták, ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy itt alakult ki. Az eredetmeghatározás jelenleg is folyamatban van, több ország és régió is érintett lehet” – magyarázta Zhao Lijian.

Kínai kutatók még az egyik legnevesebb tudományos laphoz, a Lancethez is eljuttatták a publikációjukat, amelyben azt állítják, nem Vuhanban kezdett emberről emberre terjedni a vírus. Mint írták,  az első eset az indiai szubkontinensen történhetett.  Az indiai szubkontinensen terül el Banglades, Bhután, India, a Maldív-szigetek, Nepál, Pakisztán és Srí Lanka, de Kína nem.

A nyugati tudósokat egyelőre nem lehet meggyőzni arról, hogy nem Kínából ered a vírus. A tudóstársadalom abban is egyet ért, hogy a fagyasztott ételeken talált vírusok gyakorlatilag semmilyen kockázatot nem jelentenek az emberekre, tehát elenyésző annak a valószínűsége, hogy így érkezett Kínába a betegség-írják.

Szakértők szerint a kínai rezsim tisztában van vele, hogy az országból ered a vírus, de próbálnak alternatív történeteket kreálni annak érdekében, hogy enyhüljön rajtuk a nyomás. Otthon működött is a propaganda, mert sikeresen megfogták a járvány terjedését, de nemzetközileg már többször is diplomáciai összetűzésbe kerültek a járvány miatt-írják.

 

Legnépszerűbb cikkeink