Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Francia államtanács: Nem korlátozható a részvétel az istentiszteleteken

Létrehozva:

A határozatukban kimondták, hogy a miniszterelnöknek három napon belül módosítania kell az intézkedést.

A francia államtanács vasárnap kötelezte a kormányt arra, hogy három napon belül módosítsa azt a rendeletet, amelyben a koronavírus-járvány miatt harminc főre korlátozta a részvételt a vallási gyülekezeteken.

Franciaországban szombaton megkezdődött az október 30-án kihirdetett általános karantén fokozatos feloldása: a bezárásra kényszerült üzletek újranyithattak, és a kormány engedélyezte az istentiszteletek megtartását is maximum harminc ember részvételével.

A francia katolikus püspöki konferencia azonban keresetet nyújtott be a legmagasabb közigazgatási és jogi szervezethez, miután úgy ítélte meg, hogy a korlátozás „nem szükséges, túlzó és diszkriminatív”, sérti a szabad vallásgyakorláshoz való jogot.

Az államtanács határozatában kimondta, hogy a miniszterelnöknek három napon belül módosítania kell az intézkedést, és a vallási helyeken a gyülekezést „szigorúan arányos intézkedésekkel” szabályozhatja csak. A testület úgy látja, hogy a harmincfős korlátozás miatt a hívek egy része kiszorulhat az istentiszteletekről.

Antoine Delvolvé, a francia katolikus püspöki konferencia ügyvédje a szombati meghallgatáson úgy érvelt, hogy „a harminc főnél népesebb vallási ceremóniák tiltása a templomokban túlzó, mert nem veszi figyelembe a vallási épületek méretét”.

A francia katolikus egyház vasárnap üdvözölte az államtanács döntését, és úgy értékelte, hogy a jog helyreállt az észszerűség elismerésével.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink