Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Az izraeli nagykövetség is elítélte a PIM igazgatóját, amiért az „Soros György gázkamrájának” nevezte Európát

Létrehozva:

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója. Fotó: Pesti Hírlap archív

Több zsidó szervezet is tiltakozott már a PIM igazgatójának cikke miatt.

Twitteren üzent Izrael magyarországi nagykövetsége a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatójának Origón megjelentett véleménycikkéről, szúrta ki a 444. Ebben az írásban a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója Soros Györgyöt a „liberális Führer”-nek, a vele szimpatizálókat „liberárják”-nak, Európát pedig „Soros György gázkamrájának” nevezte.

A nagykövetség így fogalmazott:

Teljes mértékben elutasítjuk a Holokauszt emlékének használatát és az azzal való visszaélést bármilyen célra, ahogy az egy mai véleménycikkben is megtörtént.”


Közben az American Jewish Committee (AJC) nevű amerikai zsidó szervezet közép-európai egysége is hasonló gondolatokat fogalmazott meg a közösségi médiumban a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatójának szavairól.

A Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatójának dolgozatát szombaton a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetség (Mazshisz) is elítélte. Ők ezt írták

„Európát gázkamrának minősíteni ízléstelen, 75 évvel Auschwitz után egy állami intézmény vezetőjétől pedig megbocsáthatatlan. Auschwitzban több mint 430 ezer honfitársunkat gázosították el. Aki ezt aktuálpolitikai vita kapcsán, akár csak áttételesen is relativizálja, az érzéketlen a 20. századi magyar történelem és a honi zsidóság fájdalmai iránt.” 

Legnépszerűbb cikkeink