Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Nagyvilág

Tűzérséggel támadták Mekelét

Létrehozva:

Mekelé, Etiópia / Fotó: Wikipedia

Az etióp hadsereg tüzérséggel támadta szombaton a lázadó Tigré tartomány székhelyét, Mekelét, miután Abij Ahmed miniszterelnök előző nap bejelentette, hogy megindítják az északi tartományt uraló Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) elleni offenzíva “végső fázisát”.

A tüzérségi támadásról két olyan diplomata számolt be a hírügynökségeknek, aki közvetlen kapcsolatban áll mekelei lakosokkal, valamint humanitárius szervezetek két helyi alkalmazottja is.

Megerősítette ezt a TPLF vezetője, Debrecion Gebremikael is. A lázadóvezér szerint Mekelét a hadsereg tüzérsége intenzíven bombázza.

Az egyik diplomata azt mondta: a neki nyilatkozó lakosok heves robbanásokról számoltak be a város északi, Hamidai nevű negyedéből. A város közigazgatási vezetői a helyi Tigray tévében beolvasott közleményükben azt állították, hogy a hadsereg légi ereje is bombázza a várost.

Mekelének a fegyveres konfliktus kitörése előtt mintegy 500 ezer lakosa volt, de több tízezren elmenekültek.

Abij Ahmed miniszterelnök szóvivője azonban közölte, hogy a kormányhadseregnek nem feladata a város és lakóinak bombázása, sőt, a civilek biztonsága nagyon fontos a szövetségi kormány számára.

A Fana etióp kormánypárti tévé pénteken arról számolt be, hogy az offenzíva keretében a hadsereg elfoglalta a Mekelétől 50 kilométere északra található Vikro várost, majd egy tigréi rádió szerint a TPLF rakétacsapást mért az Etiópiával szomszédos Eritrea fővárosára, Aszmarára. A TPLF ugyanis azzal vádolja Eritreát, hogy átengedte a területén az etióp kormányhadsereg alakulatait offenzívájukhoz.

Az országban november elején robbantak ki harcok, miután a kormány szerint a TPLF fegyveresei megtámadtak egy katonai bázist, és felszerelést zsákmányoltak.

(MTI)

 

Legnépszerűbb cikkeink