Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

A gondozottak csaknem fele koronás, tizenketten pedig belehaltak a betegségbe egy soproni idősotthonban

Létrehozva:

Szél Bernadett, független országgyűlési képviselő / Fotó: Szél Bernadett Facebook
A részletes adatokat Szél Bernadett préselte ki Müller Cecília hivatalából.

A független képviselő azt írja, helyi civilek keresték meg azzal, hogy a Soproni Szociális Intézmény – Idősek Otthonában, aminek fenntartója a soproni önkormányzat, nagyon súlyos a helyzet és a hozzátartozók nem kaptak tájékoztatást.
A hozzá eljutott beszámolók szerint az otthon nem volt elérhető telefonon, és mivel látogatási tilalom van érvényben, a rokonok gyakorlatilag semmilyen információhoz nem jutottak hozzá.
Nyilvánvaló – írja a képviselő – , hogy brutális nyomás alatt vannak ezek az intézmények, de az aggódó hozzátartozók korrekt tájékoztatását minden körülmények között meg kellett volna szerveznie a vezetésnek. Információi szerint a helyi felháborodás nyomán végül sikerült elérni, hogy ez megtörténjen.
A teljes képhez viszont hozzátartozik az is – folytatja bejegyzését – , hogy hányan és milyen körülmények közt fertőződtek meg az otthonban, hányan hunytak el és hány gondozó végzi ebben az időszakban az idősek ellátását.
Mint Szél írja, ezért is kereste meg Müller Cecíliát részletes adatkéréssel, amelyre a következő választ kapta: a 230 fős intézményben 105 gondozott, továbbá 49 gondozó kapta el a vírust, jelenleg is 105 gondozott és 46 gondozó fertőzött. Közülük jelenleg hárman vannak kórházban. Eddig 12 fő COVID-19 fertőzött gondozott hunyt el.
A képviselő azt írja, több kérdésre viszont nem kapott választ: teszteltek-e, megtörtént-e a fertőzöttek megfelelő izolálása és biztosított-e a szükséges számú szakszemélyzet a gondozottak ellátására — holott az érintett hozzátartozóknak joguk van tudni, hogy milyen ellátást kap a beteg rokonuk.
A mai napig nem tudjuk azt sem, hányan hunytak el idősotthonokban – teszi hozzá Szél Bernadett, aki emlékeztet arra is, hogy tavasszal a kormány még naponta hozta nyilvánosságra az időotthonok betegszámait.

Legnépszerűbb cikkeink