Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Tíz magyar sportoló bukott le doppingolással idén

Létrehozva:

Képünk illusztráció. Fotó: Pozsonyi Roland

A Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője szerint változtatni kell a magyar jogszabályokon.

Át kell alakítani magyar jogszabályokat is azért, hogy a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által elfogadott, jövőre életbe lépő szabályozás szerint büntessék a sportolóknál a kábítószer-használatot – mondta Tiszeker Ágnes.

A MACS vezetője az M4 Sport Sporthíradóban elmondta, hogy a jelenlegi szabályok szerint a legkeményebb kábítószerek, mint a kokain vagy az amfetamin használata négyéves eltiltással jár, a marihuána pedig kettővel. A WADA őh szabálya szerint azonban ezt a problémát egészségügyi kérdésként kell kezelni, és ha fennáll a kábítószerfüggés, akkor enyhébb büntetést és kötelező rehabilitációs kezelést kell kiszabni a vétkesnek. A  kormányrendelet módosításáról jelenleg is egyeztetnek a sportért felelős államtitkársággal.

Idén tíz doppingeset történt Magyarországon, ami önmagában nem egy kiugróan magas szám, tette hozzá. Viszont a tiltott szerek skálája széles, többek között anabolikus szteroidokkal és EPO-val is buktak meg sportolók. Szerinte ez azért kiemelt probléma, mert idén a járvány miatt nem volt annyi verseny, és az egészség védelmére is kiemeltebben figyelni kellett.

(MTI)

 

Legnépszerűbb cikkeink