Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Reagált a néppárti képviselő arra, hogy Deutch Tamás a Gestapóhoz hasonlította az EU-t

Létrehozva:

Fotó: Elekes Andor / Wikipedia

„Ennyi.”

„Ha nincs semmi takargatnivalód, akkor nem kell félned. Én jól emlékszem, hogy a Gestapónak és az ÁVO-nak ugyanez volt a jelszava. Ezt mondták. Mintha az lenne a történelmi tapasztalata az abban az időben Németországban és Magyarországon élőknek, hogy azoknak is tömegesen volt félnivalójuk, akiknek semmifajta takargatnivalója nem volt” – reagált szerdán Deutch Tamás az ATV műsorában Manfred Weber azon állítására, mely szerint Orbánnak nem kell félnie a jogállamisági követelményektől, ha tényleg szabad a média, és független az igazságszolgáltatás Magyarországon.

Most folytatódott az adok-kapok a Néppárt és a Fidesz közt: Deutsch meredek párhuzamára Esther de Lange holland néppárti képviselő reagált Twitteren. A képviselő szerint épp az a különbség a náci, illetve a kommunista uralom, valamint az EU közt, hogy az első kettő alatt a jogállamiság pont hogy nem volt fókuszban.

„A különbség Európa kommunizmus és nácizmus alatti sötét napjai és az uniónk között pontosan a jogállamiság. Független bírók, a szólás- és a médiaszabadság, valamint védelme a véletlenszerű, vagy haveri alapon hozott döntésektől. Nem fogjuk feladni a jogállamiságot.”

A Fidesz és a Néppárt viszonya egyébként folyamatosan romlott az elmúlt évek során. Az egyik legkomolyabb töréspont a Sargentini-jelentés kapcsán jött el, amit Manfred Weber frakcióvezető a néppárti képviselők kétharmadával együtt támogatott. Most pedig azt sem szívleli a párt vezetése, hogy Orbánék megvétózzák az EU-s költségvetést azért, mert az unió elfogadta és kötelező érvényűvé tette a jogállamisági feltételrendszert.

 

Legnépszerűbb cikkeink