Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Nagyvilág

Meggyilkoltak egy magas rangú iráni atomtudóst Teherán közelében

Létrehozva:

Benjamin Netanyahu / Fotó: REUTERS/Amir Cohen

Meggyilkoltak egy magas rangú iráni atomtudóst pénteken Teherán közelében – erősítette meg az iszlám köztársaság külügyminisztériuma. Ali Hamenei ajatollah katonai tanácsadója Izraelt vádolta meg a merénylet elkövetésével.

A tárca tájékoztatása szerint “terroristák” egy rajtaütés során meglőtték a testőreivel együtt az autójában ülő Mohszen Farizadét a fővárostól keletre fekvő Ab-Szard településen, egy másik járművet pedig felrobbantottak. A 63 éves férfi később belehalt a sebesülésébe.

Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter kijelentette, hogy Izraelnek valószínűleg köze van a merénylethez, bizonyítékokat azonban nem mutatott be. Továbbá Hoszein Dehgan, az Irán legfelsőbb vallási és politikai vezetőjének számító Ali Hamenei ajatollah katonai tanácsadója is Izraelt vádolta meg a rajtaütés kitervelésével és elkövetésével, s ígéretet tett arra, hogy keményen le fognak csapni a felelősökre, akik “meg fogják bánni tetteiket”.

“A szövetségesük (Donald Trump amerikai elnök) politikai életének utolsó napjaiban a cionisták fokozni próbálják a nyomást Iránon és kiterjedt háborút akarnak kirobbantani” – írta a Twitteren.

A tudós az iráni Forradalmi Gárda tagja volt, a rakétagyártás szakértője, akit nyugati országok az iráni nukleáris fegyver kifejlesztését célzó titkos program egyik vezetőjeként tartottak számon. A Farsz iráni hírügynökség szerint Mohszen Farizade régóta az izraeli titkosszolgálat célkeresztjében van.

Izrael hivatalosan azonban nem felelt a magas rangú iráni atomtudós meggyilkolásával kapcsolatos iráni vádakra – jelentette a Háárec című újság honlapja. Ebben szerepe lehet annak, hogy a szombati ünnepnap beköszönte után érkezett az atomtudós megölésének híre, amikor politikusok ritkán nyilatkoznak.

Ugyanakkor a helyi média emlékeztet arra, hogy Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök egy sajtótájékoztatón két évvel ezelőtt felhívta a figyelmet Mohszen Farizade iráni atomtudósra, és azt mondta: “Ne feledjék ezt a nevet”. Nem sokkal a merényletről szóló jelentések közzététele után Netanjahu miniszterelnök közzétett egy videót, amely részletesen leírta az e héten végzett munkáját, és hozzátette: “Nem árulhatok el mindent.”

 Az iráni atomprogram atyjának számító Mohszen Farizade a lap értesülése szerint egy évvel ezelőtt túlélt egy ellene végrehajtott merénylet-kísérletet, és azóta bujkálva élt.

 Irán soha nem engedélyezte a kérések ellenére, hogy a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) ellenőrei kihallgathassák Farizadét, arra hivatkozva, hogy akadémikus tudós, aki Teherán egyik legnagyobb egyetemén ad elő.

A Háárec szerint amerikai jelentések, köztük a CIA jelentése azt állította ifjabb George Bush kormányzása idején, hogy Farizade oktatói tevékenysége fedősztoriként szolgál. 2008-ban nevét felvették azon iráni tisztviselők listájára, akiket az amerikai kormányzat gazdasági szankciókkal sújtott.

A történtek nyomán várhatóan tovább fog fokozódni a feszültség Irán és az Egyesült Államok között.

Izraelt régóta azzal gyanúsítják, hogy közel egy évtizeddel ezelőtt megkezdte iráni nukleáris tudósok célzott kivégzését. Legalább négy tudós vesztette életét 2010 és 2012 között – Teherán szerint – egy merényletprogram részeként, amelynek célja az atomenergia-program ellehetetlenítése volt. Irán 2012-ben felakasztott egy embert a gyilkosságok miatt, azt állították róla, hogy kapcsolatban áll Izraellel.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink