Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

A brazil elnök nem oltatja be magát a vírus ellen

Létrehozva:

Jair Bolsonaro / Fotó: Gustavo Lima/Câmara dos Deputados

Jair Bolsonaro brazil elnök azt mondta, hogy nem fogja beoltatni magát a koronavírus ellen, de a kormány azonnal a lakosság rendelkezésére fogja bocsátani az oltóanyagot.

A közösségi médiában csütörtökön közzétett videójában az elnök aláhúzta: jogában áll elutasítani a vakcinát. Hozzátette: a brazil parlament sem fogja kötelezővé tenni az oltást.

Bolsonarót sok bírálat érte, mert alábecsülte a járvány jelentőségét, és ellenezte a gazdasági tevékenység korlátozását.

A 65 éves brazil elnök júliusban átesett a koronavírus-fertőzésen. Az elmúlt hónapokban a brazil kormány több mint fele megfertőződött a SARS-CoV-2-vel.

Az Egyesült Államok és India után a 212 millió lakosú Brazíliában a legmagasabb a fertőzöttek száma a világon (6 204 220 fő). A dél-amerikai ország 171 460 halottal a második helyen áll a halálozási rangsorban.

A brazíliai egészségügyi minisztérium 100 millió adag oltóanyagot rendelt az AstraZeneca svéd-brit gyógyszergyártótól, és az amerikai Pfizerrel is egyeztetéseket folytat. A kínai Sinovac CoronaVac nevű oltóanyagának klinikai tesztelése is folytatódik a dél-amerikai országban, annak ellenére, hogy életét vesztette egy a tesztelésben részt vevő önkéntes. Az esetet követően a hatóságok néhány napra felfüggesztették a tesztelést. A készítmény gyártásában érintett Butantan Intézet nevű brazíliai orvosbiológiai központ szerint az önkéntes halálának semmi köze sem volt az oltóanyaghoz.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink