Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Online segítség a pályaválasztáshoz

Létrehozva:

Szombaton negyedik alkalommal rendezi meg pályaorientációs fesztiválját a Konnekt Egyesület. Az esemény címe Konnekt Live, de modern problémákhoz modern megoldások: idén online bonyolítják a pályakeresőket segítő fesztivált.

A középiskolások olyan helyzetben találták magukat a koronavírus-járvány beköszöntével, ami mindenkinek új: nem tudnak szüleik, nagyszüleik tapasztalataira támaszkodni, nincsenek bevált gyakorlatok, nagy okosságok. A tavaszi érettségi – rendhagyó módon – lezajlott, de a felsőoktatásba húszezerrel kevesebben jelentkeztek a tavalyi évhez képest. Pályát választani márpedig kell, ebben igyekszik segítséget nyújtani az egyesület.

A Konnekt Live lényege, hogy testközelből mutasson be szakmákat, pályákat, az egyes munkákat végző embereket. Minden, a Zoom platformon folytatott beszélgetésben egy szakmabeli, egy konferenciavezető és az érdeklődők lesznek jelen. A szlogen: Nincs rossz kérdés!

Mit csinál egy rendőr egy átlagos hétköznapon? Hogyan lesz valakiből projektmenedzser? Milyen személyiségjegyek kellenek ahhoz, hogy valakiből pszichológus váljék? Ilyen kérdésekre kaphatnak őszinte válaszokat a diákok, valós, személyes élettörténeteken keresztül. Az egyesület szerint fontos látni minden szakma mögött az embert, hogy milyen döntések, élethelyzetek, vargabetűk vezették ahhoz a szakmához, amiben elégedett és sikeres.

A szakmabeli beszélgetések mellett lehetőség van egyéni önéletrajz-tanácsadásra jelentkezni, illetve előadások is lesznek. Ott Anna kultúraszervező, Lábas Viki énekes és Grecsó Krisztián költő például arról beszélgetnek majd, hogy létezik-e álommeló, és ha igen, meg lehet-e élni belőle? Többek között Győrfi Pál, Verrasztó Dávid, és a Sárréti Chilifarm is képviselteti majd magát a beszélgetéseken.

A Konnekt Live azonban nem kizárólag a középiskolás korosztálynak szól. A szervezet úgy látja, a pályaválasztás, a tudatos élettervezés dilemmája a huszonéves korosztályt is érinti. Éppen ezért a szombati online esemény nyitott a huszonévesek és a felnőtt pályaváltók számára is. Az esemény bárki számára ingyenes, de van lehetőség támogatói jeggyel hozzájárulni az egyesület munkájához.

Szerdán már közel hatszázan regisztráltak a fesztiválra, de továbbra is várják a jelentkezőket. Ha már személyesen nem tudják megtartani az eseményt,  kihasználják az internet adta lehetőségeket: ennek köszönhetően korlátlan számban tudják fogadni az érdeklődőket, és az egész országból bárki részt tud venni a programokon.

Bárdos Kata Kincső

 

Legnépszerűbb cikkeink