Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Kiemelt hírek

Nehezedett az ételosztás

Létrehozva:

A járvány miatti szigorításokkal kapcsolatban fogy a türelem.

Ez persze nem meglepő, hiszen a korlátozások a szerencsésebb rétegektől is komoly alkalmazkodókészséget igényelnek, így a feszültséggel teli időszakban sokszorosan könnyű megfeledkezni azokról, akik szükséget szenvednek. A járványhelyzet fokozza a rászorulók igényét a segítségre, a korlátozások pedig nehezítik, hogy ezt megkapják. Felkerestünk három olyan szervezetet, akik a zökkenők ellenére nem adták fel, és folytatják az ételosztási akcióikat.

Kevesebb lehetőség

A Heti Betevő Egyesület éttermek segítségével oszt ételt a rászorulóknak Budapesten és néhány vidéki nagyvárosban. A korlátozások miatt székesfehérvári csoportjuk jelenleg szünetel, a Klauzál térin pedig jelenleg nem tudnak ennivalót osztani szabadtéren. „A Klauzál téri alapszervezet úgy 300 adag ételt osztott szét vasárnaponként. Hétről hétre új főzőhelyek kapcsolódtak be a munkába, de a járvány ezt most teljesen tönkretette. A válság előtt több étterem is ingyen vállalta, hogy ételt adományoz, de ezt most érthető okból nem tehetik meg” – mondta Nagy Emese, a Heti Betevő egyik alapítója.

A szervezet tagjai elmondták, hogy maszkokkal, fertőtlenítőkkel és távolságtartással alkalmazkodtak a járványhelyzethez, a legújabb korlátozások viszont ismét próbatételt jelentettek nekik. „Nagyon hirtelen jöttek a szigorítások, és nehéz volt őket értelmezni. Azok, akik rendszeresen jártak a Klauzál térre ételért, nem tudtak arról, hogy a szigorítás miatt ez kinti helyszínen nem megengedett. Eljöttek a térre, ahogy szoktak, nekünk kellett megmondani, hogy egy ideig nem oszthatunk ennivalót. Átszerveződtünk, most is főzünk, hajléktalanellátó intézetekhez visszük el az ételt, de így csak egy réteghez tudunk eljutni. Enni pedig kell, ez egy megoldandó probléma” –  ismertette a helyzetet Nagy.

Nyáron könnyebb volt

Hasonló helyzetben találta magát a Budapest Bike Maffia, amely számtalan projektje között ételosztással is segít a rászorulókon. „A »Plusz egy szendvics« programot sajnos szüneteltetnünk kell. Az akció során középiskolások adományoznak szendvicset hajléktalanoknak. Nagyon büszkék voltunk, hogy a koronavírus évében is több mint 30 ezer szendvicset adományoztak a diákok, de mivel most nincsenek nyitva a középiskolák, nem tudott tovább működni a program. Az utcai ételosztásnál mi is hezitáltunk, hogyan folytassuk. Nekünk a 8 órakor kezdődő kijárási tilalom okoz gondot, mivel munka után járunk kisegíteni. Ez most megoldódni látszik, egy szűk csoportunk takarókkal, étellel és információval indul útnak a héten Budapesten, hogy segítsen a rászorulóknak” – mondta Havasi Zoltán, a szervezet alapítója.

Az Ételt az Életért Alapítvány szintén a rászorulók melegétel-ellátását célozza meg. Tőlük megtudtuk, hogy esetükben is nehezedett a projekt kivitelezése a járvány miatt, de ahogy a többi szervezetnél, náluk sem volt opció a leállás, hiszen a válság miatt egyre többen keresték fel őket. „Hatással volt ránk a vírus, de egy napra sem hagytuk abba a munkát. Nem is tehetjük meg, a járványhelyzet és a fokozódó munkanélküliség miatt egyre nagyobb szükség van ránk. Az első hullám alatt is tapasztaltuk, hogy növekszik az igény a segítségre. Nyáron kicsit rendeződött az emberek helyzete, de most megint azt látjuk, hogy egyre többen jönnek ennivalóért” – mondta Szilaj Péterné, a Krisna-tudatú hívők alapítványának szóvivője.

Segítőkész emberek

Ahogy a Heti Betevőnél és a Budapest Bike Maffiánál, úgy más karitatív szervezeteknél is szűkült a felajánlók köre a járvány alatt. „Rengeteg alapítvány tapasztalja, hogy kevesebb lett az adomány az első és a második hullám alatt, de az emberek akarnak segíteni. Nemrég például egy nagy ételadományt kaptunk, amit a felajánlónk felhalmozott az első hullám alatt, de nem tudta elfogyasztani” – mondta Szilaj Péterné. Nagy Emese hasonló problémáról beszélt: „Nem csak az adakozók köre szűkült. Idén el kellett maradniuk az adománygyűjtő rendezvényeinknek is, ezt a kiesést most a jótékonysági akciók tudják pótolni. A fennmaradásunk másképp nem biztosított”.

A szervezetek munkájába a magánszemélyeken kívül rengeteg étterem segített be, gyakran ingyen. A járvány miatt viszont erre most ők nem képesek. „Az éttermek helyzete válságos. Küzdenek azért, hogy megtartsák az embereiket. Mi most fizetünk nekik, de jelképes összegeket kérnek, és ha túl sokat főznek, azt is elküldik a rászorulóknak. Emiatt mi a Szigorítás vacsorái néven új programot indítottunk, összegyűjtöttünk 1 millió forintot, amiből most ételadomány csomagokat tudunk összeállítani a rászorulóknak, és ezt különböző intézményekbe szállítjuk nekik” – mondta Havasi Zoltán.

Cserdi Dóra

 

Legnépszerűbb cikkeink