Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Kiemelt hírek

De hova álljanak a függetlenek?

Létrehozva:

Mi lesz a sorsa a független Szél Bernadettnek és Hadházy Ákosnak, miután a Fidesz eldöntötte az ellenzék egy lista-két lista vitáját? Az előválasztás lehet a megoldókulcs.

Mintha csak az ellenzéki szavazók kedvében akarna járni a Fidesz a választási törvény legutóbbi módosításával: az országos összefogást, ami majd’ egy évtized alatt sem sikerült magától az ellenzéknek, most jogszabállyal kényszeríti ki. 

Először Varga Judit igazságügyi miniszter állt elő azzal a módosítással, miszerint országos induláshoz egy pártnak legalább 50 helyen kell egyéni jelöltet, 9 megyében és Budapesten pedig pártlistát állítania. Ezt fejelte meg a saját magáról elnevezett párt független országgyűlés képviselője, Volner János, aki javaslatával 14 megyére és 71 egyéni körzetre emelné az országos indulás feltételeit.

Ebben a helyzetben tehát már nem lehet semmilyen kibúvója az ellenzéki pártoknak, a Jobbiktól a DK-ig egy pártba kell tömörülniük, ha legalább esélyt szeretnének a 2022-es győzelemre.

Ellenfelek együtt?

De mihez fog így kezdeni a három független képviselő, Szél Bernadett, Hadházy Ákos és Szabó Szabolcs alapította Tisztességgel és Bátorsággal Magyarországért Szövetség? 

A csoport, főként Hadházy Ákos, rendszeresen citál a nyilvánosság elé ellenzéki politikusokhoz köthető korrupciógyanús eseteket is, a Fidesz által teremtett helyzetben pedig – amennyiben képviselő szeretne maradni – éppen azokkal az erőkkel kell hamarosan közösködnie, amelyeknek kétes ügyeit elő szokta venni. 

„Jelen pillanatban a politikusi sorsom őszintén nem érdekel” – jelentette ki Hadházy Ákos lapunknak. Azt mondja, ha tudomására jut ellenzékihez köthető korrupció, azt ezután is nyilvánosság elé fogja tárni, mégpedig pont azért, hogy az ellenzék hitelességét megteremtse. 

Azt javasolja, mindenki gondoljon bele: amikor egy ellenzéki szavazó fideszes szavazónak a Fidesz korrupciójával érvel a Fidesz ellen, akkor könnyen megkaphatja válaszként, hogy „de emezek sem különbek”. Hadházy éppen azt szeretné, hogy ezzel ne lehessen kontrázni.

Szél Bernadett a jövő zenéjének nevezte egyéni sorsa alakulását, de a Fidesz szándékától függetlenül ő maga évek óta az egy lista híve. A Fidesz ezt kikényszerítő, illetve megkönnyítő módosítását gyanúsan méregeti a képviselő, szerinte a kormánypárt semmi olyat nem csinálna, ami segítheti az ellenzék sikerét, de hogy mi lehet a hátsó szándék, azt még nem látja. 

„Esetleg a Fidesz az összefogás eredményét is el akarja venni az ellenzéki pártoktól, hogy azok ne saját sikerükként kommunikálhassák az egységet, hanem a Fidesz által rájuk kényszerített szabályok szerint cselekedjenek” – vetette fel az interjú közben Szél.

Hadházy szerint a módosítással talán az lehet a Fidesz célja, hogy megtámogassa az ellenzéki pártok összemosását, vagyis könnyebben lehessen az egész ellenzéket Gyurcsány-pártként, vagy a náciktól a „szélső liberálisig” ívelő koalícióként támadni. 

A Kispest-affér

Ami az ellenzék korrupciógyanús eseteit illeti, Szél Bernadett szerint most van itt az ideje minden pártnak tisztázni magát. Hogy kire-mire gondolt, azt nem szerette volna elmondani. 

Hadházy viszont megemlítette, hogy szomorú Kispest miatt. Mint ismeretes, videófelvételek szerint a XIX. kerület egyik szocialista politikusa, Lackner Csaba kokainra hasonlító valamivel a kezében azzal kérkedett, hogy mennyi pénzt lehet helyi politikusként korrupcióval keresni. Például egy másik helyi szocialista politikuson, Kránitz Krisztiánon keresztül. Más felvételekből az derülhetett ki, hogy a korrupciósnak látszó ügyekről Gajda Péter szocialista polgármester is tudhatott. 

A kerület korrupciógyanús ügyeiről egy helyi momentumos képviselő, Paróczai Anikó készített videókat, amiért Kránitz feljelentette becsületértés miatt, de Gajda Péter később állítólag azt mondta, hogy csak véletlen volt a feljelentés, bár ezt az állítást a polgármester tagadta.

Akarat kérdése

Amíg legalább az elvi lehetősége megvolt a két ellenzéki választási listának, Hadházyéknak lett volna a lehetőségük, hogy ne kelljen például a szocialistákkal közösködniük. Az egyébként is a Momentummal szövetségben álló trió felbukkanására így egy Momentum-LMP-Jobbik listán lehetett volna számítani. Most viszont a szövetségnek olyan pártokkal kell adott esetben egyeztetnie, amely iránt fenntartásokkal viseltetnek, és fordítva. 

Hadházy Ákos szerint két dolgon múlik, benne lesznek-e a Nagy Közös Ellenzéki Pártban: akarnak-e a pártok együtt dolgozni velük, illetve számukra vállalható lesz-e a közösködés. Szél Bernadett szerint a mindenképpen kívánatos előválasztás arra is jó eszköz lesz, hogy olyan jelölteket indíthasson végül az ellenzék, akikről a választók elhiszik, hogy nem korruptak és nem a Fidesz ügynökei.

Fekete Norbert

 

 

 

 

Legnépszerűbb cikkeink