Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Varga Mihály a védőoltástól várja a gazdasági fordulatot

Létrehozva:

Orbán Viktor és Varga Mihály / Forrás: Orbán Viktor/Facebook

A GDP-arányos államadósság jócskán megnőtt idén.

Interjút adott a Világgazdaságnak Varga Mihály pénzügyminiszter. A gazdaság ebben az évben zsugorodni fog, 6,4 százalékos visszaeséssel kalkulálunk. Az államadósság pedig, amely 65,4 százaléka volt tavaly a GDP-nek, a mostani becslések szerint a bruttó hazai termék 78-80 százalékára fog emelkedni” – mondta.

Varga szerint a Next Generation és az MFF forrásairól szóló vita elhúzódhat akár addig is, hogy jövőre még semmilyen forrásra nem lehet számítani az Európai Unió országaiban. Egy kivétel persze van: az agrártámogatás 500 milliárd forintja közvetlenül Brüsszelből érkezik a gazdákhoz.

A pénzügyminiszter elmondta: nem kell tartósan magas élelmiszerárakkal kalkulálni. A védőoltástól függ nagyon sok minden, így a gazdaság következő éves teljesítménye is. A fordulópont a jövő év május–júniusi időszak lehet, a második negyedév vége, a harmadik eleje, amikor megvan a vakcina, és megkezdődnek a tömeges védőoltások” – mondta. Azt is elárulta, hogy a tömeges oltásnak nem lesznek anyagi akadályai, a vakcinák tervezett vételára a tartalékban rendelkezésre áll.

Legnépszerűbb cikkeink