Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

A választási törvény módosítgatása összetereli az ellenzéket

Létrehozva:

A Mi Hazánk fogadkozik, a Fidesz még nem döntött, az elemzők szerint pedig ez még csak a kezdet – újabb változtatások jöhetnek a választási törvényekben. Volner János pedig saját magával szúr ki. 

Fideszes szavazatokkal elfogadta a parlament Igazságügyi Bizottsága a független parlamenti képviselő – a Jobbik és a Mi Hazánk után most a Volner Pártban politizáló –, Volner János módosító indítványát, amit a választási törvények módosításához nyújtott be, így az az Országgyűlés elé kerül, szavazhatnak róla. 

 

Egy lista, több pénz

Az eredeti módosítást november 10-én nyújtotta be a kormány, ez volt a 23:59-kor beadott 36 jogszabály-módosítás egyike. A kormány ebben úgy nehezítené a pártok országoslista-állítását, hogy immáron ne 27, hanem 50 egyéni választókerületben (kilenc megyében és a fővárosban) kellene egyéni jelöltet indítani egy pártnak ahhoz, hogy a választáson országos listán indulhasson. Volner módosítója viszont ezen is szigorítana: már nem 50, hanem 71 választókerületben kellene indulni az országos listához, és nem 9, hanem 14 megyében és Budapesten. Volner is azzal indokol, amivel a kormány: a kamupártok ellen küzd a módosítással. 

Módosítójának második pontja pedig több pénzt adna a pártoknak: ha a listát állító pártok legalább 50 egyéni jelöltet állítanak, akkor a pártok támogatására vonatkozó összegnek nem a 30, hanem 41 százalékát kapják meg, illetve ha legalább 80 egyéni jelöltet állítanak, akkor 45 helyett 50 százalékot.

 

Nincs még vége?

A Political Capital (PC) a korábbi szigorítási ötletet úgy értelmezte, hogy a kutyapártnak jelent nehezítést, illetve az új pártok számára nehezíti meg jelentősen, hogy belépjenek a közéletbe.  (Az MKKP korábban azt mondta a Pesti Hírlapnak, volt KDNP-seket és macskákat fognak indítani, hogy az egységes ellenzék győzelmét ne zavarja meg.) A PC gyorselemzésében olvasható a Facebookon, hogy ez még csak az út eleje. Igazuk lett, amikor az előző elemzésükben arról írtak, hogy jönnek még bizottsági módosítók a választási törvényhez. A 71 jelölt már nem engedné az ellenzéknek, hogy két listán induljanak, marad tehát a közös lista. A Political Capital szerint további válltozások várhatóak, azok lesznek az igazán fontosak, mint például a választókerületek átrajzolása, ami jelenleg is folyik, de nem tudni, kik és milyen elvek alapján végzik.   

  

Megfontolják

Megkerestük a módosítás által igencsak érintett Mi Hazánk Mozgalmat, ahol úgy látják, ellenük irányul a törvény módosítása, a kormány és a Fidesz két listában gondolkodik, „nem szeretne harmadik utat”. De fogadkoznak, hogy mind a 106 választókerületben tudnak majd egyéni képviselőjelöltet állítani.

Megkerestük Volner Jánost is kérdéseinkkel, hogy miért nehezíti saját pártja dolgát a módosítóval, és hogy a többletforrások nem épp a kamupártok létrehozására csábítanak-e. Lapzártánkig nem válaszolt. 

A Fidesz parlamenti frakciójától is megkérdeztük, hogy a többletforrások nem növelik-e a kamupártozás csábítását. A frakció annyit válaszolt, még nem tárgyalták a javaslatot, „de minden módosítást megfontolunk, ami segíti a kamupártok elleni fellépést”. 

Advertisement

Legnépszerűbb cikkeink