Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Vakcinák elemzésébe kezdett Kémenesi Gábor

Létrehozva:

Rögtönzött videóban számol be az oxfordi vakcináról Kémenesi Gábor. 

A vakcina hatékonysága két külön dozírozási vizsgálatból jött ki végül 70,4%-ra. Ez kiváló érték, ráadásul az egyik dozírozási stratégia 90%-os eredményt hozott a betegség kivédésében (első oltásnál fél dózis, ismétlőnél pedig teljes). Ez a dozírozás abból a szempontból is jó hír, hogy a rendelkezésre álló vakcinakészlet több ember számára osztható szét – magyarázza a Facebook- bejegyzésben Kémenesi.

A vakcinát kapott személyek körében sem kórházi kezelésre nem került sor, sem pedig súlyos COVID-19 megbetegedést nem figyeltek meg – ez azt jelenti, hogy a járvány legfőbb kihívását, a kórházak telítődését meg tudja előzni.

Úgy tűnik továbbá az előzetes adatokból, hogy a tünetmentes fertőzöttek számát is csökkentette, így a vírus terjedésének csökkentésében is komoly fegyver lehet. Ez jelenleg minden vakcina tekintetében még nyitott kérdés.

A vakcina nagy előnye, hogy hagyományos hűtőben tárolható és ezen a hőmérsékleten szállítható is – ellentétben például a Pfizer-BioNTech vakcinával ahol -70 fokra van szükség.

A videó nagyon rövid betekintést ad a vektorvakcinák világába, kiemelten az „Oxfordi vakcina” néven ismert AstraZeneca COVID-19 vakcináról: 

Legnépszerűbb cikkeink