Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Operatív törzs: ismét bevezették az idősek vásárlási sávját

Létrehozva:

De az idősek a védett idősávon kívül is szabadon vásárolhatnak.

A járvány lassítása és az idősek védelme érdekében keddtől ismét vásárlási idősávot vezettek be a 65 éven felüliek számára – közölte Kiss Róbert alezredes, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese online sajtótájékoztatón kedden.

Az alezredes elmondta, hétköznaponként reggel 9 és 11, hétvégente reggel 8 és 10 óra között csak a 65 éven felüliek léphetnek be az élelmiszerüzletekbe, az illatszert, drogériai terméket, háztartási tisztítószert, vegyi árut és higiéniai papírterméket árusító üzletekbe, valamint a gyógyszert, gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletekbe, gyógyszertárakba. Hozzátette: az idősek a védett idősávon kívül is szabadon vásárolhatnak.

A védett idősávra vonatkozó szabályok betartásáról az üzletek üzemeltetőinek, alkalmazottainak kell gondoskodniuk, fel kell szólítaniuk az illetékteleneket a bolt elhagyására, ha pedig ez nem vezet eredményre, értesíteniük kell a rendőrséget – tudatta Kiss Róbert. Hangsúlyozta: ezek elmaradása esetén a rendőrség közigazgatási hatósági intézkedésére kerülhet sor.

Az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese beszámolt arról, hogy a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt hétfőn 294, a járványügyi készültségi időszak védelmi intézkedéseiről szóló kormányrendelet szeptember 21-iki hatályba lépése óta 7826 emberrel szemben intézkedtek.

Hétfőn 260 emberrel szemben léptek fel a 10 ezer lakosnál népesebb településeken az önkormányzat által elrendelt védőmaszk viselési kötelezettség megszegése miatt, tömegközlekedési eszközön, megállóban, kereskedelmi egységekben 34-en nem tartották be az előírásokat – tette hozzá.

Kiss Róbert jelezte, egyes üzletek, szolgáltatási helyek üzemeltetői megszegik a korlátozott nyitvatartásra, illetve a nyitvatartás tilalmára vonatkozó előírásokat. A rendőrök hétfőn két ilyen hely ideiglenes bezárása mellett döntöttek, erre a jogszabály hatályba lépése óta 73 esetben került sor.

A kereskedelmi üzletekre, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és a szabadidős létesítményekre vonatkozó intézkedések megszegése miatt eddig 476 rendőri intézkedésre került sor, ebből 119 szabályszegést az üzemeltető, vagy tulajdonos követett el. Egyes létesítmények nyitvatartásának tilalmával összefüggésben 357 szabályszegés történt – jegyezte meg.

Az alezredes kitért arra is, hogy hétfőn Makón egy söröző nyitva volt, vendégek ételt és italt fogyasztottak benne, a szabályszegőkkel szemben szankciót alkalmaztak, a sörözőt 31 napra bezáratták. Ugyancsak bezáratták a Borsod megyei Kelemér egyik presszóját, amelynek üzemeltetője játékversenyt rendezett és a résztvevőket szeszesitallal szolgálta ki.

Kiss Róbert szólt arról is, hogy a rendőrök hétfőn 324, a november 4-én életbe lépett kijárási korlátozás és a november 10-ei kijárási tilalom óta 5954 emberrel szemben intézkedtek a kijárási, gyülekezési tilalom megsértése miatt.

A rendőrök a külföldiek átutazására vonatkozó szabályok megsértése miatt hétfőn 41-szer, az előírások szeptember 1-jei hatályba lépése óta pedig 6344-szer intézkedtek – tudatta.

Jelezte, hogy hétfőn 6107 hatósági házi karantént rendeltek el. Jelenleg 41 557-en vannak hatósági házi karanténban, közülük 3894-en regisztráltak az online ellenőrzésre fejlesztett mobilalkalmazásra.

A járvánnyal összefüggésben 484 büntetőeljárás indult a tavasz óta, ezekben az ügyekben 97 gyanúsítottat hallgattak ki – fűzte hozzá.

(MTI)

 

Legnépszerűbb cikkeink